-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 1°C

30.10.2020 / 14:43 Politika - Poslaničko pitanje

Zvizdić: Paradoks da vakcinu umjesto države nabavljaju entiteti i kantoni

Zvizdić: Paradoks da vakcinu umjesto države nabavljaju entiteti i kantoni
Foto: Vijesti.ba

Da li ćemo doći u paradoksalnu situaciju da će proces pregovora u vezi nabavke vakcine za građane BiH, umjesto državnih institucija, voditi entiteti, kantoni i općine!?

Pita se ovo dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

Na svom Twitter profilu Zvizdić je objavio da je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH uputio poslaničko pitanje u vezi s informacijom da je RS sa Ruskom Federacijom potpisala predugovor o nabavci 1,2 miliona doza vakcine za koronavirus.

“Koje je mišljenje vaših institucija o pravnim statusu ovog predugovora imajući u vidu činjenicu da je isključivo Bosna i Hercegovina potpisnik Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijanskom za vakcine, te da prema Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ougovora ‘samo države imaju sposobnost da sklapaju međunarodne ugovore", upitao je Zvizdić.

Također se pita da li je taj predugovor u suprotnosti s Ugovorom o nabavi vakcina sa Globalnom alijanskom za vakcije, Sporazumom Evropske unije o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjere i Zakonom i lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

“Da li ste od strane Vlade RS obaviješteni o potpisivanju navedenog predugovora i uopće o plani nabavke i vakcinacije stanovništva tzv. ruskom vakcinom?”, jedno je od Zvizdićevih pitanja.

"Kada možemo očekivati plan vakcinacije stanovništva na nivou BiH i u kojoj fazi su pregovori po pitanju nabavke sigurne i efikasne vakcine, s obzirom da je WHO navedenu rusku vakcinu ocijenila kao sumnjivu zbog skraćenog režima sigurnosnih ispitivanja kojim je preskočena tzv. faza 3", pitao je Zvizdić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo