8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.10.2020 / 11:56 BiH - Zastupnik SBB-a

Arapović: Zdravlje građana je važnije od izbornog rezultata

Arapović: Zdravlje građana je važnije od izbornog rezultata
Foto: Vijesti.ba

Zastupnik SBB-a u Parlamentu Federacije BiH Adis Arapović obratio se kriznim štabovima, Centralnoj izbornoj komisiji, političkim strankama i javnosti dramatičnim apelom.

- Dok ljekari i zdravstvena struka šalju vapaje jer je pritisak na bolnice već sada gotovo neizdrživ, dotle nekolicina iracionalnih, zajapurenih i pohlepnih političara radi sve da se stanje pogorša. U tome prednjači SDA sa svojim korona-skupovima na kojima se svjesno širi zaraza, dok ljekari padaju na koljena ne bi li je zaustavili. Zar je izborni rezultat preči od zdravlja i života naroda u koji se po potrebi zaklinju?! Zar je fotelja načelnika ili vijećnika vrijedna jednog, a kamoli desetina ili stotina izgubljenih života, naših očeva, majki, braće, sestara, djece!? S jedne strane širite zarazu, a s druge strane vaši direktori bolnica zatvaraju vrata pacijentima i apeliraju na odgovornost!?

Širom Evrope vlade donose nove restriktivne mjere, uključujući potpuna zatvaranja i policijski sat. Našoj posrnuloj ekonomiji nove mjere značile bi smrtni udarac. Restriktivne mjere direktno zavise od broja zaraženih, umrilh, te intenziteta širenja zaraze. Ako ovako nastavite gospodo vlastopljupci, u naredne dvije sedmice, odnosno do dana izbora, možemo očekivati eksploziju broja zaraženih i nove restriktivne mjere. Zatvaranje škola, restorana, kafana, frizeraja, granica, itd. - navodi Arapović.

Navodi da SBB nije, niti će napraviti ijedan predizborni skup.

- Nećemo žrtvovati zdravlje građana radi izbornog rezultata. Zbog svega navedenog, pozivam Federalni i kantonalne krizne štabove da hitno zabrane političke skupove i svako veliko okupljanje u zatvorenom ili otvorenom prostoru, jer su predizborni skupovi postali nekontrolirani klasteri, sijači smrti.

Pozivam Centralnu izbornu komisiju da konačno shvati da je održavanje izbora trenutno najveći epidemiološki rizik u državi. U suprotnom, cijena održavanja lokalnih izbora više neće biti u novcu već u broju ljudskih života, ozlojađenih porodica, siročadi i potpuno izbezumljenom stanovništvu. Zar je pohlepa za vlašću, pozicijama i foteljama preča od potrebe da se očiglednoj egzistencijalnoj prijetnji velikih razmjera suprotstavimo na racionalan i odgovoran način!? - navodi se u saopćenju koje potpisuje zastupnik SBB-a Adis Arapović.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo