9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

29.10.2020 / 16:03 KORONAVIRUS - Njemačka kancelarka

Merkel kritikovala populiste koji tvrde da je koronavirus neškodljiv

Merkel kritikovala populiste koji tvrde da je koronavirus neškodljiv
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Populisti koji tvrde da je koronavirus neškodljiv su opasni i nedgovorni, izjavila je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel, braneći novi lockdown u cilju usporavanja širenja virusa.

- U dramatičnoj smo situaciji na početku zimske sezone. To nas pogađa sviju bez izuzetaka - poručila je Merkel donjem domu parlamenta, Bundestagu, dodajući da su nove restrikcije na smanjenju društvenih kontakata "neophodne i proporcionalne".

Uz manje od godinu dana do izbora, Merkel nestrpljivo želi sačuvati stabilnost u Njemačkoj, uprkos riziku novih gubitaka po najveću evropsku ekonomiju. Kazala je da populisti koji dovode u pitanje ozbiljnost krize stavljaju u rizik ljudske živote.

- Laži i dezinformacije, teorije zavjere i mržnja škode ne samo demokratskoj raspravi nego i također borbi protiv virusa - izjavila je ona u obraćanju parlamentu tokom koga je bila prekidana od poslanika ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD).

Kritike posljednjih restrikcija došle su iz sektora koji će biti najteže pogođeni, među kojima su ugostiteljstvo i gastronomija.

Brojni poslanici AfD razbješnjeni su onime što smatraju istorijskim suzbijanjem sloboda.

- Svakodnevno bombardovanje informacijama o zaraženim očigledno ima za cilj zastrašiti ljude jer mnogi ne primjećuju da COVID ugrožava njihove svakodnevne živote - izjavio je počasni predsjednik AfD Alexander Gauland.

- U ime zdravlja građana, vlada je uvela najteža ograničenja sloboda u istoriji ove republike - kazao je.

Bolnice će biti pretrpane, objavila je Merkel u srijedu, najavljujući mjesec dana dugi lockdown od 2. novembra koji bi uključivao zatvaranje restorana, fitness centara i pozorišta.

Njemačka je bila hvaljena zbog održavanja broja zaraženih i preminulih ispod onoga koji su imale susjedne zemlje u ranim danima krize, ali je, poput većine evropskih zemalja, sada u jeku drugog vala. Ona je u četvrtak zabilježila rekordnih 16.774 novozaraženih, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 481.013. Broj preminulih porastao je za 89 na 10.272.

- Zima će biti teška - četiri duga i teška mjeseca, ali će završiti - izjavila je Merkel, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo