12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.10.2020 / 13:19 KORONAVIRUS - Koronavirus

WHO: Tri miliona slučajeva u jednoj sedmici

WHO: Tri miliona slučajeva u jednoj sedmici

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je na globalnom nivou prošle sedmice registrovano gotovo tri miliona slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći eksponencijalni rast od početka pandemije.

U sedmičnoj analizi pandemije COVID-19, WHO je upozorio da je drugu sedmicu zaredom najveći udio novih slučajeva zabilježen u evropskoj regiji, s više od 1,3 miliona novooboljelih ili oko 46 posto od ukupnog broja širom svijeta. WHO je naveo da je i smrtnost u porastu u Evropi, sa skokom od oko 35 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, prenosi Anadolu Agency (AA).  

“Iako se broj smrtnih slučajeva postepeno povećava, udio umrlih u ukupnom broju oboljelih ostaje relativno nizak, u odnosu na ranu fazu pandemije u proljeće“, istakli su iz WHO-a.

Također, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija u izvještaju je primijetila da se hospitalizacija i popunjenost jedinica intenzivne njege zbog COVID-19 povećala u 21 zemlji širom Evrope.

Procjenjuje se da je oko 18 posto oboljelih od COVID-19 hospitalizovano, a za oko sedam posto oboljelih potrebna je intenzivna njega ili podrška respiratora pri disanju.

Prema podacima WHO-a u svijetu je od početka pandemije potvrđeno više od 43 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 1.160.650 ljudi. U posljednje tri sedmice zemlje sa najviše registrovanih slučajeva COVID-19 su: Indija, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Brazil i Velika Britanija.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo