7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

28.10.2020 / 12:38 BiH - Kontaktiraće i fabriku

Roganović za Vijesti.ba otkriva šta će biti dodatne provjere respiratora

Roganović za Vijesti.ba otkriva šta će biti dodatne provjere respiratora
Foto: Vijesti.ba / Respiratori na KCUS

Instaliranje kineskih respiratora u zdravstvenim ustanovama širom FBiH trenutno je obustavljeno.

Potvrdio je ovo za Vijesti.ba vlasnik kompanije Professional MEDIC iz Beograda Jovan Roganović.

Naime, predstavnici "Dre Medicala" iz Sarajeva, inače sestrinske firme Professional MEDIC, jutros su na KCUS-u instalirali dva respiratora. Zatim ih je testirala ovlaštena laboratorija "Verlab". Zajednički je konstatovano da respiratori nisu pouzdani za korištenje, naročito pri ispuštanju 100 posto kiseonika.

Roganović pojašnjava da je na respiratorima problematičan volumen vazduha koji se pušta u pluća bolesnika.

- Recimo, moj volumen pluća je 600 mililitara zraka, i to je jedan udah. Neko ko je manjeg rasta udahne manje, neko ko je većeg više. Kad ovaj testirani respirator podesimo na 50 posto kapaciteta, aparat radi kako treba. Na 75-80 posto malo varira - nekih 10 posto, i to je opet u redu. Ali na 100 posto kiseonika, što je rijedak slučaj, ali se nekada i to mora da koristi, volumen padne na 350 ili poraste na 1.000 mililitara. Tih 350 bi donekle i bilo u redu, i ne može da ugrozi pacijenta, ali ovo što ide na hiljadu nije prihvatljivo - objasnio nam je Roganović.

Pred Federalnom upravom Civilne zaštite, "Verlabom" i predstavnicima "Dre Medicala" novi je zadatak. Svi respiratori bit će povučeni nazad u skladište, a potom će njihovi stručnjaci da u što kraćem vremenskom periodu zajednički istestiraju svaki od njih 100 pojedinačno i pokušaju utvrditi uzrok njihovog nepravilnog funkcionisanja.

- Morat ćemo da ustanovimo da li je u pitanju softverska greška, što je vrlo vjerovatno, ili je do fizičkog oštećenja. Moji serviseri su mišljenja da je u pitanju softver, jer u momentu kad se aparat pusti u funkciju, on radi kako treba. Ali nakon određenog vremena postaje nepouzdan. A da je u pitanju fizički kvar, ne bi nikako ni radio. U svakom slučaju, kontaktirat ćemo i fabriku i pokušati da riješimo problem - dodao je Roganović.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo