8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.10.2020 / 08:05 BiH - Izborni inžinjering

Srbija okupira izbore u Srebrenici, reakcije za sada nema

Srbija okupira izbore u Srebrenici, reakcije za sada nema
Foto: istraga.ba

Ogroman broj državljana Srbije u posljednje vrijeme je upisan u matičnu knjigu bh. državljana sa prebivalištem u Srebrenici.

Portal Istraga.ba objavio je da je, nakon što je CIK „pročistio“ birački spisak za glasanje putem pošte, promijenjena strategija.

Sada vlasti Republike Srpske omogućavaju državljanima Srbije, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, da steknu državljanstvo preko noći. Skoro svakog dana u Srebrenicu dolaze kombiji iz Srbije koji prevoze one koji traže državljanstvo kako bi mogli glasati na predstojećim lokalnim izborima. Za prijevoz se koriste i službena vozila iz Srbije.

Iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" kažu da svjedočimo ponovnoj okupaciji iz Srbije i svih njenih institucija, kroz sistemski i organizirani izborni inžinjering koji se događa u Srebrenici.

Naime, samo u oktobru ove godine nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska naknadno je u knjigu državljana BiH po skračenoj proceduri (za jedan dan) upisano 115 osoba koje nemaju nikave veze sa Srebrenicom, a što se dovodi u direktnu vezu sa vađenjem ličnih karata i učešćem na ovogodišnjim lokalnim izborima.

- Ova organizirana okupacija Srbije u saradnji sa organima opštine Srebrenica i MUP-a RS odvija se pred očima međunarodne zajednice, posebno OSCE-a koji nijemo posmatraju ova dešavanja u Srebrenici, navode iz Inicijative i dodaju:

- Pozivamo međunarodnu zajednicu u BiH, a posebno OSCE da se probude i aktivno uključe, te spase vladavinu prava i integritet izbornog procesa u Srebrenici.

Pozivali su Centralnu izbornu komisiju BiH da učini isto.

- Ozbiljno upozoravamo, da ukoliko se ovo odmah ne zaustavi, Bošnjaci u Srebrenicici neće imati nikakav razlog da svjesno učestvuju u izbornom procesu koji je izgrađen na očiglednom izbornom inžinjeringu, kažu iz Inicijative i zaključuju:

- Nakon ozbiljne kontaminacije izbornog procesa kroz fiktivne prijave Bošnjaka u Srbiji, krađom njihovog identiteta, državno tužiteljstvo nije preduzelo niti jednu mjeru. Ovoga puta najozbiljnije upozoravamo međunardnu zajednicu i domaće institucije, da odbrana našeg prava, zakona i Srebrenice neće imati cijenu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo