8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

27.10.2020 / 16:53 Regija - Zastupnica u EU parlamentu

Zovko pozdravila glasovanje o promjenama u vezi EU prijestolnica kulture

Zovko pozdravila glasovanje o promjenama u vezi EU prijestolnica kulture

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta u utorak glasuje o odluci o promjenama koje se odnose na europske prijestolnice kulture za 2020. i 2021. godinu, a prijedlog Europske unije je da se status europskih prijestolnica kulture za 2020....

....godinu, Rijeke i Galwaya, zbog pandemije koronavirusa produži do kraja travnja 2021. godine.

Prijedlog uključuje i produženje statusa za tri prijestolnice kulture za 2021. godinu do 2022. ili 2023. godine, a izvjestiteljica za ovo Izvješće Željana Zovko pozdravila je pravovremeno glasovanje, naglasivši da je potrebno primijeniti ubrzani postupak na međuinstitucionalnoj razini, ako se odluku želi usvojiti prije kraja ove godine, priopćeno je iz njezina ureda.

Naglasila je također da je odluka sačinjena u uskoj suradnji s gradovima i uključenim državama-članicama i da kao takva predstavlja najbolje rješenje za ove gradove, s obzirom na to da im, kako kaže, omogućava da iskoriste sve mogućnosti koje zbog krize uzrokovane koronavirusom nisu mogli ranije iskoristi.

Aktualne europske prijestolnice kulture zbog pandemije su bile primorane otkazati, odgoditi i prilagoditi mnoge planirane događaje, a postoji velika nesigurnost oko toga kada će se stvari vratiti u uobičajeno stanje. Prijestolnice kulture za 2020. godinu nisu bile u mogućnosti kapitalizirati provedene pripreme, a prijestolnice za sljedeću godinu moraju prilagoditi svoje programe.

"Status europske prijestolnice kulture predstavlja privilegiju za promoviranje kulturne scene regije povezivanjem ljudi. Europska unija spremna je pogođenim gradovima omogućiti dodatne šanse za ostvarivanje ovih ciljeva na način koji će biti istovremeno zdravstveno siguran, ali i kulturološki obogaćujući", kazala je Zovko, stoji u priopćenju.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo