0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

27.10.2020 / 08:02 KORONAVIRUS - Svjetski naučnik

Đikić: Ovaj virus nije samo zdravstveni problem

Đikić: Ovaj virus nije samo zdravstveni problem
Ivan Đikić / Vijesti.ba
Naučnik Ivan Đikić smatra da je svijet, po pitanju koronavirusa, na početku jednog vala.

- Brojevi su uistinu zabrinjavajući, više od 500 tisuća zaraženih dnevno u svijetu. Ne dijelim preveliki optimizam zbog utjecaja virusa na zdravlje ljudi, rekao je Đikić za N1.

Dodaje da ne dovoljno reći da je ovo jedan od najopasnijih virusa koje smo sreli u zadnjih 100 godina.

- Brzo se širi, zahvaća sve, utječe i na zdravstveni sustav. Ovaj virus je najopasniji i jer nije najsmrtonosniji, jer je blokirao cijeli svijet. Mi već godinu dana nemamo normalan život, to je globalna kriza, rekao je Đikić i dodao da se virus može kontrolirati pravim mjerama.

- To smo pokazali na proljeće, a to sad pokazuju i neke druge zemlje. Potreban je oprez i pravilno testiranje. Ovaj virus nije samo zdravstveni problem, to je virus koji ulazi u društvo, u sve pore, od radnika, socijalnih službi i zdravstva i zato je opasan, rekao je Đikić.

- Ovdje se radi o horizontalnom širenju virusa, jer ga više ne kontroliramo i tu pojedinačne mjere više ne funkcioniraju. Apelirao sam prvenstveno na Vladu da se fokusiramo na strateški program koji bi predvidio mjere do kraja godine, da na temelju toga možemo znati koje su nam mjere pravilne i dobre. Mislim da se previše fokusiramo na aspekt zdravstvene kontrole virusa - broj zaraženih u bolnicama - ali puno ozbiljniji je globalni kontekst, jer to je društveni, socijalni, ekonomski problem. Imate i psihološki utjecaj na građane, ljudi žive pod velikim stresom i bez adekvatnog odgovora ćemo gubiti bitku s virusom, rekao je Đikić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo