°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.10.2020 / 17:01 Svijet - U internacijskim logorima

Ujguri iz dijaspore svjedoče o teroru koji provodi Kina

Ujguri iz dijaspore svjedoče o teroru koji provodi Kina
Foto: VOA / Vijesti.ba
Neki članovi ujgurske zajednice u inostranstvu kažu da Kina sada službeno objavljuje optužnice ili smrtne slučajeve članova njihovih porodica koji su godinama ranije nestali u internacijskim logorima u regiji Xinjiang.

U nedavnom razgovoru za Glas Amerike, pet članova ujgurske zajednice u inostranstvu ispričali su kako su doznali šta se desilo sa njihovim rođacima. Neke su kontaktirali kineski zvaničnici, dok su drugi preko stranih misija, UN-ovih radnih grupa ili putem kineskih vladinih konferencija za medije saznali da su njihovi najbliži - ili zatvoreni po sumnjivim optužbama ili da su umrli od bolesti u takozvanim kampovima za prevaspitavanje.

Abdurehim Gheni (44), Ujgur koji živi u Holandiji, rekao je za Glas Amerike da je izgubio kontakt sa svojom porodicom u Xinjiangu 2017. godine. On kaže da je preko pismo upućenom holandskom Ministarstvu vanjskih poslova iz kineske ambasade doznao da su dvojica njegove braće, nećakinja i dva brata njegove žene osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od 3 do 16 godina za zločine poput narušavanja društvenog poretka. Iz ambasade su naveli da ostatak njegove porodice "normalno živi u društvu", što, kako kaže Gheni, naturalizovani holandski državljani, nije ni blizu smirujuće.

Od 2018. godine on samostalno održava demonstracije u Amsterdamu u znak protesta zbog iznenadnog nestanka njegove porodice.

Nije jedini Ujgur iz dijaspore koji je nedavno dobio vijesti od Kineza o nestalim članovima porodice.

Kineska ambasada u Ankari rekla je Nursiman Abdureshid (32) da su njeni roditelji i braća i sestre zatvoreni zbog "terorizma" nakon što su nestali sredinom 2017. godine. Ona vjeruje da je kontakt s ambasadom rezultat aktivnog zagovaranja koje je vodila od februara kako bi osigurala puštanje svoje porodice.

"Trening"

Abdureshid je 2015. godine napustila Xinjiang zbog master studija u Turskoj i nikad se nije vratila u regiju. Kako kaže, od prijatelja i daljnje rodbine saznala da je cijela njena porodica odvedena na "trening".

"Nakon ponovljenih tweetova i javnih molbi, konačno sam 15. jula dobila poziv iz kineske ambasade, rekli su mi da su moji roditelji i dva brata osuđeni u rasponu od 13 do 16 godina i 11 mjeseci zatvora", kaže ona za Glas Amerike, dodajući da su je iz ambasade požurivali da se vrati u Xinjiang i zatraži od lokalnih vlasti više detalja o optužbama.

"Za svakog Ujgura povratak u Kinu znači ispitivanje, plus pritvor po dolasku dok se ne dokaže da je nevin", rekla je Abdureshid.

Kina odbacuje međunarodne optužbe za masovno zatvaranje preko milion muslimanskih Ujgura u Xinjiangu i tvrdi da su Ujguri poslani u "centre za stručno osposobljavanje" kako bi ih "deradikalizovali" i naučili novim radnim vještinama.

Fatima Abdulghafur, pripadnica ujgurske zajednice iz Sydneya, rekla je za Glas Amerike da je njen 67-godišnji otac nestao 2016. godine. Kasnije je saznala da je odveden u logore za internaciju. 40-godišnja stalna stanovnica Australije prošlog je mjeseca od radne skupine Ujedinjenih nacija za prisilno ili nehotično nestajanje doznala da je njen otac preminuo od "teške upale pluća i tuberkuloze" 2018. godine.

"Pretpostavljam da uzrok očeve smrti nije bila samo bolest, već nesnosno mučenje u logorima", rekla je za Glas Amerike.

Neke grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da su Ujguri koji se drže u logorima izloženi mučenju i prisilnom radu. Izvan logora stavljeni su pod strogu kontrolu, gdje su vjerske prakse zabranjene.

Međunarodni pozivi

Kina je u više navrata ignorisala pozive nezavisnih grupa za zaštitu ljudskih prava da istraže navodne zlouporabe, nazivajući kritike od strane drugih zemalja miješanjem u unutrašnje poslove te zemlje.

Sean Roberts, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu George Washington, kaže da je kineski odgovor na upit Ujedinjenih nacija signal da je zemlja ohrabrena da selektivno koristi međunarodni sistem.

"Ne bih se iznenadio da vidim dodatne odgovore ove vrste na međunarodne upite, dok država i dalje poriče da krši ljudska prava Ujgura, pogotovo jer Kina zauzima sve značajniju ulogu u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija", rekao je Roberts za Glas Amerike.

Prošle sedmice, Kina je izabrana u Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija, nakon što je 39 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, osudilo Peking zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu.

"Duboko smo zabrinuti zbog postojanja velike mreže kampova za "političko prevaspitavanje", a vjerodostojni izvještaji pokazuju da je više od milion ljudi proizvoljno zadržano", rekao je njemački ambasador Christoph Heusgen ispred 39 zemalja pri odboru Ujedinjenih nacija.

Kineski zvaničnik Hua Chunying nazvao je izvještaje neuspjelim pokušajem blaćenja Kine.

"Mali broj vanjskih sila se miješa iz skrivenih motiva, pozivajući se na ljudska prava", rekao je Hua.

Kineske kontradiktorne optužbe

Subi Mamat Yuksel, 32-godišnja ujguranska Amerikanka iz Manassasa u državi Virginia, vjeruje da je njen otvoreni aktivizam natjerao kinesku vladu da objavi gdje se nalazi njen nestali otac Mamat Abdulla.

"Šutjela sam gotovo tri godine, bojeći se da će ga moji glasni govori ugroziti", rekla je. Njen otac (72) uhapšen je prije planiranog putovanja u SAD 2017. godine.

Yuksel je 2019. godine doznala da je njen otac, penzionisani direktor Odjela za šumarstvo u Xinjiangu, optužen da je "dvoličan" i da je "u dosluhu sa separatističkim snagama". Rekla je da je bio prisiljen napisati pismo iz logora tražeći od nje i njenog brata u SAD-u da se vrate u Kinu i da se ispričaju zemlji.

Portparol vlade Xinjianga, Elijan Anayt odbacuje optužbe i tvrdi da je Abdulla osuđen na doživotni zatvor zbog primanja mita.

"Njena optužba je u potpunosti izmišljena, a cilj je obmana međunarodnog mišljenja kako bi dobila podršku za svog oca i napala kineske politike Xinjianga", kaže Anayt u kratkom izvještaju u junu.

Ujgurska žena iz Evrope, koja je od Glasa Amerike zatražila da prikrije njen identitet kako bi zaštitila svoju porodicu u Xinjiangu, rekla je da je bila iznenađena kada joj je, ove godine, kineski zvaničnik iz ujgurske regije putem video-razgovora rekao da je jedno od njenih roditelja osuđeno na zatvorski period od preko 10 godina, nakon nestanka prije više od dvije godine.

"Zvaničnik me putem video poziva kontaktirao na WeChat-u i rekao da ukoliko želim da moja rodbina 'vodi normalan život', da je bolje da se javno ne oglašavam o pritvoru svog roditelja", rekla je.


(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo