6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

26.10.2020 / 14:20 KORONAVIRUS - Prvi pacijenti već danas

U Općoj bolnici otvoren Infektivni odjel za covid pacijente

U Općoj bolnici otvoren Infektivni odjel za covid pacijente
Foto: Screenshot / Vijesti.ba
Infektivni odjel za smještaj lakših i srednje teških covid pacijenata, kapaciteta 30 kreveta, otvoren je danas u Općoj bolnici "Prim. dr. Abudlah Nakaš“, a prvi pacijenti se očekuju već danas.

Vršilac dužnosti direktora te bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović kazao je da su posljednjih sedam dana radili na osposobljavanju tog odjela, jer su primijetili porast broja oboljelih od koronovirusa.

Podsjetio je da je Opća bolnica od 17. jula prema naredbi Ministarstva zdravstva KS postala ustanova koja zbrinjava građane za nivo sekundarne zdravstvene zaštite, što je oko 90 posto pacijenata koji zahtijevaju hospitalno liječenje.

Istakao je da je vrlo važno da zdravstveni sistem ostane otvoren, bez obzira na epidemiju, jer postoje i duga oboljenja, a progresija bolesti se ne zaustavlja time što se liječi samo jedan tip oboljenja.  

Gavrankapetanović je istakao da su od Vlade KS tražili i dodatno zapošljavanje medicinskog kadra te je izradio nadu da će im to biti omogućeno.

Također je podsjetio i na izgradnju izolatorija, u 'bivšoj garnizonoj ambulanti' te kazao da očekuje da će im taj prostor biti dodijeljen.

Poručio je građanima da se pridržavaju mjera i preporuka, a to je nošenje maski, držanje distance i reduciranje kontakata.

- Nema razloga za paniku, teško je stanje, ali mjere koje poduzimamo su jače od virusa - zaključio je Gavrankapetanović.

Infektolog Ednan Drljević kazao je da će teško oboljele pacijente upućivati u druge bolnice, dok su predsjednik Upravnog odbora bolnice Sead Željo i vršilac dužnosti premijera KS Anes Krivić ocijenili da je otvaranje Infektivnog odjela vrlo dobar potez za građane Sarajeva te da će se na ovaj način lakše 'boriti' s epidemijom koronavirusa.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo