9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

26.10.2020 / 13:52 KORONAVIRUS - Nove mjere u FBiH

Krizni štab naredio proširenje bolničkih kapaciteta i nove načine testiranja

Krizni štab naredio proširenje bolničkih kapaciteta i nove načine testiranja
Foto: Vijesti.ba

Zaštitne maske od danas su obavezne na otvorenom na cijeloj teritoriji FBiH, saopštio je na konferenciji za novinare pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Čerkez je kazao da se epidemiološka situacija u FBiH značajno pogoršala, te otkrio nove naredbe i preporuke koje je za period od narednih 14 dana donio Federalni krizni štab.

Prema njegovim rječima, incidenca je 160, što je duplo više nego prije sedam dana. Rapidno raste broj oboljelih.

- Zahtijevali smo obustavu hladnih programa. Samo hitni slučajevi, dakle slučajevi koji ne mogu da čekaju i slučajevi kojima specijalističko-konsultativna služba kaže da su neophodni da se urade, a ostali hladni slučajevi bi se trebali obustaviti - kazao je Čerkez.

Krizni štab je naredio svim zdravstvenim i bolničkim kapacitetima - kliničkim centrima, kantonalnim bolnicama, općim bolnicama da u naredna 72 sata na raspolaganje stave 30 posto svojih kapaciteta.

- Traži se aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH. Pozivaju se kantonalna ministarstva zdravstva, zajedno sa fondovima zdravstvenog osiguranja da zajedno i neodložno sklope ugovore i počnu testiranja u svim laboratorijama koje su certificirane - potcrtao je Čerkez.

Uvodi se mogućnost i antigenskog testiranja. Međutim, tačno je propisano kada se to radi, a i dalje je osnova za testiranje PCR test.

- Jedino kod slučajeva kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu, dakle u slučajevima kad imamo navalu i simptomatske pacijente. Samo u tim slučajevima će se moći testirati antigenskim testovima. I to je definirano kada, prema uputama proizvođača i unutar 5-7 dana od pojave simptoma. Testiranja se mogu provoditi isključivo u javnim zdravstvenim ustanovama za svrhu dijagnostike - pojasnio je Čerkez.

Osim ovih mjera, kako je rekao, zabranjena je organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne skrbi. Sve donesene mjere stupaju na snagu sa danom donošenja.

Većina njih se, kako je naveo, odnose na zdravstveni sistem i proširenje bolničkih kapaciteta. A ukoliko bi se nastavio ovakav trend rasta broja oboljelih od korone, do kraja novembra može se očekivati veliki priliv novozaraženih u zdravstvene ustanove.

- Prvo moraju biti popunjeni svi zdravstveni kapaciteti, a onda ćemo razmišljati o alternativama - dodao je Čerkez.

Ovo je teško vrijeme, nastavlja, ali ne za paniku, već za ozbiljno ponašanje. Zahvalio se građanima što poštuju donesene mjere, te dodao da od svih poslodavaca očekuje maksimalnu odgovornost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo