0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

26.10.2020 / 13:38 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Nenadić: Počeli radovi na izgradnji prve dionice Prve transferzale

Danas su otpočeli dugo najavljivani radovi na gradnji 1.dionice I transferzale u Sarajevu!

Premijer KS Mario Nenadić, predvodi jednu zajedničku koordinaciju koja je u zadnja tri četiri mjeseca  radila na ovom projektu.

- Radi se o jednom od najvažnijih projekata u Sarajevu zadnjih godina, to jest u zadnje dvije decenije. Ustvari se njena gradnja spominje još od 1995. godine i evo ova Vlada je uz ogromne napore, uspjela pokrenuti radove na toj važnoj saobraćajnici, kaže Nenadić za Vijesti.ba.

Projekat se radi na više dionica i u različitim je fazama.

- Tokom ovog vikenda pokrenuti su radovi od mašinske škole konkretno od budućeg rondoa kod američke ambasade do spoja sa ul. Halida Kajtaza. To je vrlo zahtjevna dionica u samom centru grada, sa puno infrastrukture i vrlo zahtjevnim imovinsko pravnim pitanjima, kaže Nenadić i dodaje:

- Rade se također i pripreme za početak gradnje tunela na Kobiljoj glavi, vrijednosti oko 56 mil KM. Gradnja tunela počinje u januaru. Otvorene su predkvalifikacije, koje će se realizirati u narednih 15-ak dana, nakon čega slijedi tender za izvođenje radove i u januaru sljedeće godine, dakle za 2-3 mjeseca početak radova .     

Treća dionica je od rondoa na Barama do ulaska u tunel sa strane grada.

- Tu su radovi u toku. Trenutno se priprema i glavni projekat za izmještanje magistralnog gasovoda na dionici kroz Vogošću, a spreman je i projektni zadatak za projektovanje dionice od tunela do autoputa na Jošaničkoj petlji. Gradnja I transferzale je rezultat timskog  rada, vrlo je složena i zahtjevna, posebno jer prolazi kroz sami centar grada i tri gradske općine, kaže premijer Nenadić za Vijesti.ba

On se u tom smislu zahvalio ministrima u Vladi KS, posebno Adiju Kalemu i  njegovim saradnicima, Direkciji za puteve Kantona Sarajevo, načelnicima općina Ajnadžiću, Koldži I Smajiću, kao i direktorima i zaposlenicima Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje I razvoj KS, predstavnicima komunalnih preduzeća, Pravobranilaštvu, federalnim institucijama koje su sudjelovale u gradnji i drugima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo