8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

26.10.2020 / 13:16 Regija - RCC

Tirana domaćin ministarskog sastanka o integraciji Roma

Tirana domaćin ministarskog sastanka o integraciji Roma
Foto: FENA

Ministri odgovorni za integraciju Roma u ekonomije zapadnog Balkana sastat će se u utorak u Tirani kako bi razgovarali o napretku postignutom u prvoj godini provedbe Deklaracije o integraciji Roma usvojenoj na samitu u Poznanju prošle godine.

Deklaracija o integraciji Roma postavila je važne ciljeve koje vlade regiona trebaju postići prije nego što se pridruže Evropskoj uniji, s obzirom da Romi predstavljaju najosjetljiviju grupu stanovništva na zapadnom Balkanu.

Čak 88 posto Roma na zapadnom Balkanu živi u teškoj materijalnoj oskudici, a 54 posto njih nije moglo osigurati hranu svaki dan, te su u proteklih mjesec dana imali barem jednog člana domaćinstva koji je bio gladan.

Budući da su potrebni zajednički regionalni napori kako bi se poboljšali životi Roma, na sastanku će se okupiti ministri odgovorni za integraciju Roma iz ekonomija zapadnog Balkana, dužnosnici iz kabineta premijera, nacionalne kontakt tačke za Rome, organizatori predstojećeg summita u Sofiji, kao i predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju.

Između ostalog, teme ministarskog sastanka, čiji je domaćin Vlada Albanije, a koji je organiziran sa Uredom akcionog tima za integraciju Roma do 2020. godine Vijeća za regionalnu saradnju, bit će stanovanje, civilna registracija, prikupljanje i praćenje statističkih podataka, te budžetiranje.

Uvodne riječi imat će ministrica zdravstva i socijalne zaštite Albanije Ogerta Manastirliu, evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, ministrica rada i socijalne politike Bugarske Denitsa Sacheva, direktor Ureda za romske inicijative fondacije Otvoreno društvo Željko Jovanović i premijer Albanije Edi Rama.

Završne riječi iznijet će: zamjenica generalnog direktora za politiku susjedstva i proširenje Evropske komisije Katarina Mathernova i ambasador Savezne Republike Njemačke u Albaniji Peter Zingraf.

Deklaracija partnera zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU usvojena je u okviru Berlinskog procesa u julu 2019. godine, podsjećaju iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Usvajanjem Deklaracije, ekonomije su se obavezale da će nastaviti s postojećim i dodatno pojačati napore na postizanju ravnopravnosti i pune integracije Roma, kao dio regionalne saradnje i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Deklaracija predviđa postizanje posebno definiranih ciljeva u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, stanovanja, zdravstvene zaštite, dokumentacije i borbe protiv diskriminacije.

Također, predviđa usvajanje regionalnih standarda budžetiranja koji se odnose na integraciju Roma, te uspostavljanje službenih kanala i mehanizama za učestvovanje lokalnih samouprava i romskih zajednica u formuliranje politika, kao i adekvatne mehanizme za praćenje i izvještavanje o provođenju politika vezano za integraciju Roma.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo