8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

24.10.2020 / 09:26 KORONAVIRUS - Emmanuel Macron

Francuska će s koronom morati živjeti barem do ljeta

Francuska će s koronom morati živjeti barem do ljeta
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Francuska će morati živjeti s koronavirusom barem do sljedećeg ljeta, rekao je jučer predsjednik te zemlje Emmanuel Macron, javlja Reuters.

Macron, koji je govorio tokom posjete bolnici, kazao je da u ovoj fazi ne planiraju skraćivanje policijskog sata koji je uveden kako bi se spriječilo širenje virusa.

Francuska vlada je uvela policijski sat za dvije trećine zemlje koji je stupio na snagu sinoć i bit će na snazi šest sedmica, nakon što je zemlja zabilježila rekordan broj zaraženih u jednom danu - 41.622.

Preminulo je 146 osoba u prethodna 24 sata.

Oko 46 miliona građana je pogođeno policijskim satom koji traje od 21:00 naveče do 06:00 sati ujutro, prenosi BBC.

Francuski premijer Jean Castex rekao je da je "cirkulacija virusa dostigla jako visok nivo", odnosno 251 infekcija na 100.000 ljudi u proteklih sedam dana.

Rekao je da je to porast od 40% u jednoj sedmici, a stopa reprodukcije (R) je oko 1,35, "što u osnovi znači udvostručavanje broja slučajeva svake dvije sedmice". Brojem R mjeri se broj osoba na koje jedan zaraženi prenese virus.

Ukupan broj zaraženih u Francuskoj sada je prešao milion. U Evropi su te brojke imale samo još Španija i Rusija.

Prije sedam dana uveden je noćni policijski sat u Parizu i još osam francuskih gradova. Sada se on uvodi za još 38 područja.


(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo