10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

22.10.2020 / 18:42 Svijet - SAD

Pravosudni odbor Senata prihvatio nominaciju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

Pravosudni odbor Senata prihvatio nominaciju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud
Foto: Vijesti.ba

Pravosudni odbor američkog Senata, gdje većinske glasove imaju članovi Republikanske stranke, prihvatio je nominaciju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda uprkos protivljenju demokrata.

To znači da je sada omogućeno Senatu da je potvrdi, prenio je Associated Press.

Svih 12 članova iz reda republikanaca glasalo je za Barrett, dok je 10 demokrata bojkotovalo glasanje. Predsjednik Pravosudnog odbora Lindsey Graham poručio je da je bojkot demokrata njihov izbor. Prije glasanja kazao je da je ovo prelomni trenutak za konzervativce.

Ako bi Barrett bila potvrđena, što je sada očekivano, Vrhovni sud će se sastojati iz šest konzervativnih i troje liberalnih sudija.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer i demokrati iz Odbora kazali su da je nominacija Barrett veoma kontroverzna od samog početka. Dodali su da "neće dati legitimitet ovom procesu tako što će učestvovati u glasanju".

Američki predsjednik Donald Trump nominovao je Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na upražnjeno mjesto nakon smrti Ruth Bader Ginsburg.

Kako piše New York Times, kao nasljednicu Ginsburg, liberalne ikone koja je umrla 18. septembra u dobi od 87 godina, Trump je krajem prošlog mjeseca objavio kako je njegov izbor Barrett (48), konzervativna sutkinja saveznog suda u Chicagu. Trump ju je postavio na to mjesto 2017. godine.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo