0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

22.10.2020 / 14:38 BiH - Okolić - Simburger

Značajna pomoć i podrška Republike Austrije MO i OSBiH

Značajna pomoć i podrška Republike Austrije MO i OSBiH
Foto: FENA
Na današnjem sastaku zamjenika ministra odbrane BiH Mirka Okolića s vojnim atašeom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini brigadirom Erichom Simburgerom razmjenjene su informacije vezane za stepen ostvarene bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

Posebno je istaknuta vrlo značajna pomoć i podrška koju Republika Austrija pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u oblasti školovanja kadeta na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji u Beču, te edukaciji i osposobljavanju pripadnika OS BiH u obrazovnim institucijama Oružanih snaga Republike  Austrije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.  

Tokom sastanka naglašena je činjenica da su MO i OSBiH pravovremeno djelovali od samih početaka pandemije Covid -19, te su kroz niz mjera i aktivnosti radili na zaštiti pripadnika OSBiH i uposlenika MOBiH, te da je angažman OSBiH u pomoći civilnim strukturama BiH u doba pandemiji bio zapažen i krajnje odgovoran i profesionalan.

Također, u razgovorima je konstatovano da  Austrija pruža značajnu pomoć Oružanim snagama BiH u oblasti sigurnosti skladišta naoružanja i municije, inžinjerije, te u aktivnostima vezanim za  sektor logistike, o čemu svjedoči i upravo realizirana "Logis"radionica u kombinovanom modelu i uz učešće visokoih predstavnika Oružanih snaga Austrije koji su se uključivali putem video linka.

Zamjenik ministra Okolić se zahvalio na podršci i pomoći koju Republika Austrija pruža i koju je pružala institucijama odbrane BiH u proteklom periodu, a sagovornici su se složili da će se dosadašnja uspješna saradnja između dvije prijateljske zemlje nastaviti i ubuduće.

Brigadir Simburger izrazio je očekivanja da će delegacija MOBiH, predvođena Okolićem, uskoro biti u prilici posjetiti Republiku Austriju i da će tu priliku iskoristiti za razmjenu iskustava vezanih za proces obuke pripadnika OSBiH i kadeta u obučnim kapacitetima Oružanih snaga Republike Austrije, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo