6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

20.10.2020 / 18:10 Svijet - Morgan Ortagus

Washington pozdravio ponudu Moskve o zamrzavanju nuklearnih arsenala

Washington pozdravio ponudu Moskve o zamrzavanju nuklearnih arsenala
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Posljednji rusko-američki sporazum o kontroli strateškog naoružanja na putu je da bude produžen za godinu dana, nakon što je Washington u utorak pozdravio prijedlog Moskve za takvim produženjem ukoliko obje strane zamrznu razmještanje svih nuklearnih bojevih glava na taj period.

Očigledan pomak, koji je uslijedio nakon više mjeseci teških pregovora i dvije sedmice uoči američkih predsjedničkih izbora, umanjit će jaz između dvije strane oko sudbine sporazuma Novi START iz 2010. godine, koji bi trebao isteći u februaru.

Ukidanje sporazuma otklonilo bi sve preostale limite na razmještaj nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koji ih mogu nositi, pojačavajući posthladnoratovsku utrku u naoružanju  među najvećim svjetskim nuklearnim sailama.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus pozdravila je rusku ponudu, navodeći u izjavi za javnost da Sjedinjene Države cijene rusku „spremnost da se ostvari napredak na polju kontrole naoružanja“.

- Sjedinjene Države spremne su da se odmah sastanemo kako bi finalizirali sporazum podložan verifikaciji. Očekujemo da Rusija ovlasti svoje diplomate da učine isto – kazala je Ortagus, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo