8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.10.2020 / 15:55 Regija - Posjeta Zagrebu

Hrvatska očekuje početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije do kraja 2020.

Hrvatska očekuje početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije do kraja 2020.
Foto: Hina - Vijesti.ba

Zagreb i Skoplje očekuju da će Sjeverna Makedonija do kraja godine s Europskom unijom početi pregovore o pristupanju, rečeno je danas na sastancima sjevernomakedonskog šefa diplomacije Bujara Osmanija s hrvatskim čelnicima.

"Hrvatska je duboko utisnuta u kolektivno sjećanje našeg eurointegracijskog procesa. Sve je počelo u Hrvatskoj samitom u Zagrebu 2000., završilo u Hrvatskoj samitom 2020. godine", rekao je Osmani nakon susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu.

"Očekujemo nastavak bliske suradnje tijekom daljnjeg procesa pristupanja Sjeverne Makedonije EU-u", dodao je ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije koji je na tu dužnost stupio krajem kolovoza i time postao prvi etnički Albanac na toj funkciji.

Ranije tijekom dana susreo se i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a na oba sastanka središnja tema bila je eurointegracija njegove države.

I Zagreb i Skoplje očekuju da će se Međuvladina konferencija, kojom će se i službeno otvoriti pregovori o pristupanju, održati ove godine, tijekom njemačkog predsjedanja, prenosi Hina.

Grlić Radman je na zajedničkoj konferenciji za medije kazao kako Hrvatska "iznimno cijeni dosadašnje reformske napore" u Sjevernoj Makedoniji koji su "pokazali političku hrabrost" i rezultirali članstvom u NATO savezu i dobivanjem zelenog svjetla za otvaranje pregovora.

Hrvatski ministar je pozdravio što je "opipljive rezultate" reformi u Sjevernoj Makedoniji početkom mjeseca prepoznala i Europska komisija (EK) u izvješću o napretku zemalja jugoistočne Europe.

EK u tom dokumentu ističe kako je Sjeverna Makedonija ostvarila dobar napredak u borbi protiv korupcije, pravosudnim i reformama javne uprave.

Komisija je u izvješću napisala kako su međuetnički odnosi u zemlji mirni, a Osmani je u Zagrebu naglasio da Sjeverna Makedonija "razvija autentičan način razvoja etničkih odnosa koji mogu biti primjer" regiji.

Najviše tijelo EU-a u svom izvješću ističe zabrinutost zbog spora Skoplja i Sofije oko identiteta i jezika, zbog čega bi Bugarska mogla blokirati daljnji napredak Sjeverne Makedonije prema EU-u, nedugo nakon što je tek velikim naporima riješen višedesetljetni spor s Grčkom.

Osmani je rekao da je optimist po tom pitanju jer je u interesu i Bugara i Makedonaca da njegova zemlja što prije bude članica EU-a.

Dva ministra naglasila su da važnu vezu između dviju država čine manjinske zajednice i najavili mogućnost otvaranja kulturno-informativnih centara koji bi to dodatno produbili.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo