0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

19.10.2020 / 16:04 KORONAVIRUS - Covid-19

Janša uvjerava: Slovenija spremna za drugi talas epidemije

Janša uvjerava: Slovenija spremna za drugi talas epidemije
Foto: Delo.si
Suočavajući se s kritikama opozicije o odgovoru Vlade na COVID-19, premijer Slovenije Janez Janša je na današnjoj sjednici Skupštine uvjeravao poslanike da je zemlja spremna za drugi talas epidemije.

On je takođe odbacio optužbe da vlast nije blagovremeno reagovala tokom ljeta kako bi spriječila porast broja zaraženih, prenosi STA.

Pripadnici opozicije su istakli da je Vlada isuviše kasno zatvorila granicu s Hrvatskom u toku ljeta. Oni su takođe primijetili da je u borbi protiv pandemije angažovan mali broj ljekara i drugih zdravstvenih radnika, kao i da ne postoje specijalizovane bolnice za liječenje kovid pacijenata. Problem je i otkazivanje operacija zbog aktuelne epidemiološke situacije, istakli su predstavnici opozicije.

Premijer je odgovorio da će drugi talas pandemije proći, nakon čega će biti moguće poređenje s drugim zemljama, i istakao da će Slovenija biti među pobjednicima.

On je rekao da u bolnicama ima najmanje 400 kreveta namijenjenih pacijentima oboljelim od COVID-19, dok se ostale aktivnosti u institucijama zdravstvene zaštite i njege odvijaju u smanjenom obimu u odnosu na proljeće.

To znači da je u ovom vremenskom rasponu bilo nemoguće udvostručiti broj zaposlenih u zdravstvu, jer je taj period isuviše kratak za obuku, istakao je Janša i dodao da će bolnice biti spremne za narednih deset dana, kada se očekuje novi porast broja oboljelih.

Govoreći o zatvaranju granica s Hrvatskom, istakao je da je Slovenija zapravo bila prva zemlja koja je to učinila.

Premijer je istakao i da bi volio da se političari ujedine u borbi protiv pandemije.

U Sloveniji je do sada potvrđeno 13.678 slučajeva COVID-19, a od toga 537 u toku prethodna 24 sata.

Slovenačka vlada danas bi trebalo da razmatra nove mjere, a portparol Jelko Kacin rekao je da je u pojedinim dijelovima zemlje došlo do povećanja broja oboljelih, kao i da bi neke od novih mjera mogle da budu uvođenje karantina od 21 do šest ujutro i zabrana okupljanja više od šest osoba.

Očekuje da će se večeras građanima obratiti predsjednik Borut Pahor.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo