6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

14.10.2020 / 15:02 BiH - Spremne krivične prijave

Nova afera kadrova SDP-a: U Toplanama nabavili lutku za 6000 KM

Nova afera kadrova SDP-a: U Toplanama nabavili lutku za 6000 KM
Foto: Vijesti.ba
Postavlja se pitanje zašto su Toplane lutku plaćale osam puta više od njene stvarne vrijednosti i koja je njena svrha uopšte.

Cijeli svijet potresa teška ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa, pa se oni koji donose odluke okreću ka neophodnim uštedama i racionalnijem trošenju javnog novca. Takvog stava očito nisu članovi bivšeg rukovodstva sarajevskih Toplana, inače kadrovi SDP-a.

Naime, prema informacijama Vijesti.ba, odgovorni u ovoj kompaniji  su nedugo nakon ukidanja vandrednog stanja u BiH, krenuli u masovno rasipanje državnih, građanskih para. Eklatantan primjer njihovog rasipanja građanskog novca jeste nabavka famozne lutka koja ujedno predstavlja i personifikaciju njihovog načina vladanja.

O čemu se zapravo radi?

Pomenuta SDP-ova četvorka, iz bivše Uprave sarajevske firme Toplane, se dosjetila da za potrebe KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. nabavi lutku za pružanje prve pomoći i to u iznosu od 6.000 KM sa uključenim PDV-om. Lutka  je isporučena 15.06.2020. godine uz račun broj 20-301-002905.



Osim sumnjive cijene, kako doznajemo, spornu lutku niko nije niti pregledao. Ne posjeduje ugrađen displej, niti ima gornje i donje ekstremitete, već se radi o običnoj lutki za vanjsku masažu srca i za izvođenje umjetnog disanja.


Sporna lutka od 6000 KM


Sporna lutka od 6000 KM

O kakvim se namjerama radi govori činjenica da je lutka nabavljena uz kontinuiranu nabavku, koju firma Toplane vrši svake godine. Nisu se tražile minimalno tri ponude, niti se birala najjeftinija lutka, već se standardna nabavka uvećala za iznos lutke i tako uvrštena u Plan javnih nabavki bivše Uprave na čelu sa Berinom Alagićem, Mahirom Delićem, Sejfom Ušanovićem i Mirzom Musićem.

Detaljnom provjerom i analizom tržišta, došlo se do saznanja da identična lutka vrijedi tek oko 750 KM sa uključenim PDV-om. Dakle razlika je oko 5.000 KM, a postavlja se pitanja zašto su Toplane lutku plaćale osam puta više od njene stvarne vrijednosti i koja je njena svrha uopšte. U najmanju ruku sumnjivo?


Stvarna cijena lutke umanjena za PDV


Ponuda sa stvarnom cijenom lukte koju su Toplane nabavile za 6.000 KM

Ova nabavka dolazi nakon okončanja vandrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa, i to u momentu kada sarajevske Toplane bilježe značajan pad prihoda i kada sve firme vrše uštede i pronalaze način za oporavak poslije kriznog perioda. To očito nije bitno kadrovima SDP-a i umjesto ušteda, oni su građanima priuštili nabavku sporne lutke po marži većoj od 800% od stvarne cijene. Sve o trošku građana koji redovno plaćaju svoje račune za grijanje.

Kako nezvanično saznajemo, trenutna Uprava Toplana aktivno radi na pripremi nekoliko krivičnih prijava zbog opravdanih sumnji u nezakonite radnje bivše Uprave i kadrova SDP-a, sa ciljem nanošenja direktne štete ovom sarajevskom preduzeću, a sa kojima je djelimično upoznata i šira javnost. Jedan od tih predmeta je upravo i afera sa lutkom. Od ranije su poznate informacije o spornim ugovorima sa bivšim izvršnim direktorima, a da su dvojac Imamović i Đogić pristali na verifikaciju istih, sarajevske Toplane bi pretrpjele višemilionsku štetu.

D.M

(Vijesti.ba)

Izdvajamo