4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

30.09.2020 / 17:22 BiH - Bosansko Grahovo

Obilježen početak 'Godine Božje riječi'

Obilježen početak 'Godine Božje riječi'
Foto: FENA

U povodu 1600. obljetnice smrti crkvenog naučitelja, prevoditelja i tumača Svetog pisma sv. Jeronima, u srijedu je obilježen početak "Godine Božje riječi" koju su proglasili biskupi Biskupske konferencije BiH na svom zasjedanju održanom 13. i 14. srpnja ove godine u Banjoj Luci.

Za središnju proslavu otvaranja "Godine Božje riječi" biskupi Biskupske konferencije BiH odabrali su Bosansko Grahovo, budući da se prema jednoj od ozbiljnih znanstvenih teorija Stridon, rodno mjesto sv. Jeronima, nalazilo na području današnjeg Grahovskog polja, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ).

Proslava je počela prigodnim programom u prostorijama Hrvatskoga kulturno-obrazovnog centra "Juraj Gospodnetić", a uime Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine "Don Juraj Gospodnetić" nazočnima se obratio predsjednik Udruge Krešimir Sarić koji je govorio o simboličkom značenju sela Korita za općinu Bosansko Grahovo.

Naglasio je kako je u ovom selu posvećena kapela u čast sv. Jeronima, a nedavno su u župnoj crkvi u Bosanskom Grahovu postavljeni i vitraji akademskog slikara na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Svetislava Cvetkovića, od kojih jedan prikazuje lik ovog sveca.

Na kraju programa stručno predavanje o sv. Jeronimu održao je profesor patrologije i kršćanskog nauka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu Josip Knežević.

Svečano euharistijsko slavlje u dvorištu župne crkve Sv. Ilije Proroka u selu Obljaj predvodio je predsjednik Biskupske konferencije BiH, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima.

Obraćajući se okupljenim vjernicima u svojoj je propovijedi, među ostalim, naglasio i jasnu poruku Biskupske konferencije BiH za "Godinu Božje riječi", odnosno da je 1600. obljetnica smrti sv. Jeronima neposredan povod da Crkva, po uzoru na njega, u svom dušobrižništvu kroz narednu godinu s još većim marom i pobožnošću širi, čita i razmatra Božju poruku sadržanu u Svetom pismu.

Otvorenju i proslavi navedene obljetnice u Bosanskom Grahovu nazočili su predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić i ministri u županijskoj vladi, a organizatori događaja su župa sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine "Don Juraj Gospodnetić" Bosansko Grahovo, stoji u priopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo