6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

30.09.2020 / 13:54 BiH - 5. aprila

Skaka: Za 'Dan opsade Sarajeva' pozvali smo članove MKSJ-a

Skaka: Za 'Dan opsade Sarajeva' pozvali smo članove MKSJ-a
Foto: FENA - Vijesti.ba

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na sjednici dalo saglasnost na Program aktivnosti za „Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.“ za 2021.godinu.

Gradsko vijeće Sarajeva je ranije utvrdilo da je 5. april dan kojim se obilježava početak opsade grada Sarajeva. 

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka je u izjavi za medije kazao da se Programom na prigodan i dostojanstven način obilježava najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja, kao i patnja, hrabrost i herojski otpor stanovnika i branioca Sarajeva u opsadi, to odaje pošta građanima Sarajeva ubijenim tokom opsade grada.

U izradi Programa aktivnosti za „Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.“ konsultovan je i Savjet gradonačelnika za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (Informativni centar o MKSJ Sarajevo).

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je podsjetio da je Program  pripremljen i 2020.godine, kada je planirana konferencija, naučni skup o temi „Opsada Sarajeva kroz presude MKJS".

- Planirali smo da ove godine pozovemo sve predstavnike Haškog tribunala: tužitelje, sudije, pravne eksperte koji su radili na predmetima pred Tribunalom, i svi su potvrdili svoj dolazak, ali zbog pandemije koronavirusa to je odgođeno. Pokušat ćemo takvu konfenciju organizirati 5. aprila 2021.godine, ukoliko i dalje bude aktualna epidemija koronavirusa, onda će to biti putem online platforme - zaključio je Skaka.

Planirano je i polaganje cvijeća na ključnim lokacijama stradanja civila u Sarajevu.

Za potrebe realizacije Programa potrebno je u Budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu planirati minimalno 30.000 KM. Grad će tražiti i dodatnu finansijsku podršku općina u sastavu Grada i ostalih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo