0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

29.09.2020 / 13:42 Regija - Bivši makedonski premijer

Gruevski u odsustvu dobio još godinu i po zatvora

Gruevski u odsustvu dobio još godinu i po zatvora
Nikola Gruevski / Vijesti.ba
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio je još godinu i po dana zatvora za krivično djelo nasilje u opštini Centrar, prenose makedonski mediji.

Gruevski je već osuđen na dvije godine zatvora u slučaju "Tenk" zbog protivpravnog uticaja tokom nabavke službenog blindiranog mercedesa za potrebe makedonske vlade, što znači da sada ima tri i po godine ukupne zatvorske kazne ako se vrati u Sjevernu Makedoniju.

Trenutno Gruevski boravi u Budimpešti gdje je dobio politički azil nakon što je napustio makedonsku teritoriju tvrdeći da je predmet političkog progona.

Bivša ministarka policije u Sjevernoj Makedoniji Gordana Jankulovska juče je sprovedena na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od četiri godine u istom slučaju oko sporne nabavke mercedesa, čija je kupovna vrijednost iznosila oko 600.000 eura.

Gruevski je nedostupan za makedonske vlasti, ali je novoizabrani ministar pravde u toj zemlji Boran Maričikj nedavno izjavio da će Sjeverna Makedonija uputiti novi zahtjev vlastima u Mađarskoj za ekstradiciju Gruevskog i pored toga što su mu tamošnje vlasti odobrile politički azil.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo