0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

28.09.2020 / 21:52 Svijet - U 96. godini

Umro bivši sovjetski disident Jurij Orlov

Umro bivši sovjetski disident Jurij Orlov

Bivši sovjetski disident i fizičar Jurij Orlov, jedan od osnivača Moskovske helsinške skupine, umro je u 96. godini, priopćila je danas ta organizacija za ljudska prava, među najvećima u Rusiji.

Organizacija navodi da je bivši disident umrlo u nedjelju u SAD-u.

"Ovaj fizičar, borac za ljudska prava i mislilac imao je dug i aktivan život tijekom kojega je do kraja poučavao fiziku koju je toliko volio i bio u kontaktu s pokretom ljudskih prava", napisala je Moskovska helsinška skupina na svojoj mrežnoj stranici.

"Njegova zamisao da građani mogu osigurati poštovanje ljudske dimenzije Helsinške deklaracije i da zajedničkim snagama mogu potaknuti države da poštuju svoje obveze, pokrenula je 1976. Međunarodni helsinški pokret", ističe organizacija.


Moskovska helsinška skupina osnovana je 1976. godine kako bi osigurala da sovjetske vlasti poštuju svoje obveze na polju ljudskih prava koje su 1975. preuzele u Helsinškom završnom aktu, nakon završetka Konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi. Jurij Orlov, nuklearni fizičar i veteran Drugog svjetskog rata, bio je njezin prvi predsjednik.

Godine 1977. je uhićen i zatvoren zbog svog rada na zaštiti ljudskih prava. Pušten je na slobodu 1986. godine u vrijeme kada je predsjednik bio Mihail Gorbačov, na temelju dogovora sa SAD-om i oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo koje mu je vraćeno tek 1990. godine. Američko državljanstvo je dobio 1993. godine.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo