10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

28.09.2020 / 19:13 BiH - 70.000 eura

ICMP dodijelio male grantove udruženjima i organizacijama porodica nestalih

ICMP dodijelio male grantove udruženjima i organizacijama porodica nestalih
Foto: ICMP - Vijesti.ba

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) dodijelila je 19 malih grantova ukupne vrijednosti više od 70.000 eura udruženjima i organizacijama porodica nestalih osoba i organizacijama civilnog društva s područja zapadnog Balkana kako bi...

...podržali njihovo učešće u nastojanjima da se osigura odgovornost vlada iz regije u procesu pronalaženja i identifikacije osoba nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Bespovratna sredstva, koja je osigurala Evropska unija, predstavljaju podršku projektima koje provode organizacije porodica nestalih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije tokom jednogodišnjeg perioda.

- Uz finansijsku i političku podršku EU, ICMP će nastaviti pomagati porodicama nestalih da ostanu uključene u proces rješavanja pitanja nestalih i da nastave zagovarati svoja prava na pravdu, istinu i obeštećenje - kazao je šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday.

On je naveo da su fondovi EU i sredstva drugih donatora omogućila ICMP-u da pruži pomoć vlastima zapadnog Balkana u procesu pronalaženja i identifikacije više od 70 procenata od ukupno 40.000 nestalih u sukobima.

- Nadamo se da će ovi grantovi pomoći porodicama nestalih da nastave zajedno raditi na osiguravanju prava porodica nestalih bez obzira na etničku pripadnost, religijsko opredjeljenje ili nacionalno porijeklo nestale osobe - podvukao je Holliday.

Korisnici granta će sredstva iskoristiti, između ostalog, za promoviranje i podržavanje aktivnog, nezavisnog, konstruktivnog i održivog učešća porodica nestalih osoba u procesu, davanje doprinosa u pravosudnim procesima i osiguravanja pune kompenzacije za žrtve i preživjele te poticanje saradnje između grupa preživjelih bez obzira na političke, etničke, religijske i sve druge razlike.

ICMP-ov Program za zapadni Balkan podržava regionalnu saradnju u procesu traganja za nestalima, uključujući i saradnju između organizacija civilnog društva, kao što je Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, s vladama i lokalnim organima vlasti.

Također ICMP podržava rad Grupe za nestale osobe, čiji su članovi domaće institucije za rješavanje pitanja nestalih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije. Taj multilateralni mehanizam za rješavanje slučajeva nestalih osoba rezultat je petog samita Berlinskog procesa koji je 2018. godine održan u Londonu. Tada se 16 država iz EU i sa zapadnog Balkana pozvalo na Deklaraciju ICMP -a o odgovornosti država u procesu rješavanja pitanja nestalih na način koji je u skladu s poštovanjem ljudskih prava i vladavinom zakona.

ICMP je pokrenuo primjenu najsavremenije tehnologije za analizu DNK i naprednih informatičkih rješenja za baze podataka u svrhu pronalaženja i identifikacije velikog broja nestalih osoba. Na taj način su do danas omogućili pronalaženje i identifikaciju više od 70 procenata od oko 40.000 osoba čiji je nestanak prijavljen po okončanju sukoba na području zapadnog Balkana.

Grantovi dodijeljeni organizacijama i udruženjima s područja zapadnog Balkana dio su aktivnosti "Jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu na rješavanju slučajeva osoba nestalih u sukobima tokom 1990-ih godina" koju finansira EU, saopćeno je iz ICMP-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo