8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.09.2020 / 17:30 Ekonomija - Svjetski dan turizma

Đapo i Dedić posjetili Krajinu i njen simbol Nacionalni park Una

Đapo i Dedić posjetili Krajinu i njen simbol Nacionalni park Una
Foto: FENA
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetila je danas Krajinu povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Tokom posjete razgovarala je s turističkim radnicima te obišla i Javnu ustanovu Nacionalni park Una, čiji je osnivač Vlada Federacije BiH.

Budući da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma sufinansiralo izgradnju vodovoda u okviru Nacionalnog parka, ministrica Đapo je, u prisustvu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, koji je svečanosti prisustvovao uime Vlade FBiH, pustila u rad vodovod koji je doveden do čuvenog Štrbačkog buka, što je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata u budućem razvoju Nacionalnog parka.

Ministrica je istaknula da se sada očekuje energičnija i intenzivnija reakcija gradskih vlasti u Bihaću kako bi bila završena druga faza izgradnje vodovoda do povratničkog naselja Martin Brod.

- Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Vlada FBiH intenzivno realiziraju projekte u Krajini, koja nam je svima u srcima. Resorno ministarstvo svjesno je da Nacionalni park Una može biti motor turističkog razvoja cijele Krajine - kazala je Đapo.

Upravo zbog te činjenice vrlo rado pomažu Nacionalni park, ali i sve druge projekte koji dolaze iz Krajine, poput Aerodroma u Bihaću, dodala je ministrica napominjući da je Federalna vlada izdvojila i milion KM za izgradnju puta do Štrbačkog buka, a realizacija tog projekta trebala bi biti završena do kraja godine.

Ministar Dedić također je naglasio značaj ovih projekata i privrženost Vlade Federacije BiH razvoju Krajine, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

- Nacionalni park Una simbol je Krajine, a vodovod i novi put će omogućiti brži razvoj te turističke destinacije. Nacionalni park je iznimno vrijedan ne samo za Krajinu, nego za cijelu državu - rekao je Dedić.

Domaćini ministrima Đapo i Dediću bili su premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i direktor JP Nacionalni park Amarildo Mulić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo