10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

28.09.2020 / 11:35 BiH - WWF

Poziv svjetskim čelnicima da preokrenu gubitak prirode do 2030. godine

Poziv svjetskim čelnicima da preokrenu gubitak prirode do 2030. godine
Foto: Vijesti.ba

Čelnici država i predstavnici vlada iz više od 65 zemalja i predsjednik Europske komisije u ime Europske unije, obvezali su se preokrenuti gubitak prirode do kraja ovog desetljeća, a Bosna i Hercegovina je, uz Sloveniju, jedina država u regiji koja se pridružila toj obvezi.

Čelnici su obećali poduzeti hitne mjere u narednih deset godina kroz dokument "Obveza čelnika za prirodu: Ujedinjeni u preokretanju gubitka biološke raznolikosti do 2030. za održivi razvoj". Ovaj dokument, odličan uvod u UN-ov summit o biološkoj raznolikosti, snažna je poruka svijetu da mora pojačati ambiciju za zaustavljanje gubitka prirode i klimatskih promjena.

Obveza, koja će službeno biti pokrenuta danas na "Okupljanju čelnika za prirodu i ljude" u New Yorku, izravan je odgovor na hitnu potrebu za globalnom akcijom za rješavanje prirodne, klimatske i zdravstvene krize.

Uz Njemačku, Keniju, Veliku Britaniju, Kolumbiju, Meksiko, Francusku i druge države, Obvezu podržavaju i brojne organizacije i tvrtke, poput WWF-a, GEF-a, Gospodarske komore Svjetske banke, BirdLife Internationala, Danonea itd.

Prije samo dva tjedna WWF je objavio Izvjšće o stanju planeta, koji ukazuje da je od 1970. godine veličina populacija sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova smanjena za zabrinjavajućih 68 posto. Uslijedio je i UN-ov Biodiversity Outlook 5 koji je potvrdio da svijet nije na putu da u potpunosti ispuni bilo koji od 20 ciljeva dogovorenih prije dest godina u japanskom Aichiju.

"Obveza koja se danas prihvaća naglašava da ova ubrzana kriza nanosi nepovratnu štetu našim sustavima za održavanje života, pogoršavajući siromaštvo i nejednakosti, povećavajući rizik od budućih zoonotskih pandemija, značajno doprinoseći klimatskim promjenama. Rastući troškovi za društva i gospodarstvo zahtijevaju zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti ako želimo postići naše klimatske ciljeve i ciljeve održivog razvoja. WWF Adrija pozdravlja odluku Vlade Bosne i Hercegovine u pridruživanju Obvezi koja nam otvara prozor u zeleniju budućnost", priopćili su iz WWF-a.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo