6°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

23.09.2020 / 14:31 BiH - Ministar pravde BiH

Grubeša na prezentaciji Izvještaja o sudskoj praksi u BiH

Grubeša na prezentaciji Izvještaja o sudskoj praksi u BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša danas je prisustvovao predstavljanju Izvještaja „Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“, koji je pripremio Ustavni sud ...

... Bosne i Hercegovine u suradnji s AIRE centrom, a finansijski podržala Ambasada Velike Britanije u Sarajevu.

Aktuelnost i značaj usaglašavanja sudske prakse u Bosni i Hercegovini, prvenstveno s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, sa svim specifičnostima sudskog sistema u Bosni i Hercegovini, jasno su naglašeni u Mišljenju Evropske komisije iz 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Kako se nadalje navodi, Izvještaj na jednostavan i pristupačan način, prikazuje relevantne odluke sudova i načela tumačenja normi iz dvije izuzetno važne oblasti Evropske konvencije za ljudska prava, a to su zaštita prava iz člana 5. (pravo na slobodu i sigurnost ličnosti) i zaštita prava iz člana 10. (pravo na slobodu izražavanja).

Izvještaj je načinila radna skupina Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zajedno sa predstavnikom Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Republike Srpske, Kantonalnog suda u Sarajevu, Okružnog suda iz Banje Luke i Apelacionog suda Distrikta Brčko.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo