10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

23.09.2020 / 11:20 BiH - Saopštenje za javnost

Udruženje žrtava genocida: Tužilaštvo BiH mora hitno zaštititi svjedoke

Udruženje žrtava genocida: Tužilaštvo BiH mora hitno zaštititi svjedoke
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Udruženje žrtava i svjedoka genocida saopštilo je danas da Tužilaštvo BiH mora hitno zaštititi svjedoke koji svjedoče pred Sudom BiH.

„Duže vrijeme traje medijska trakavica o ulozi sadašnjeg premijera RS-a Radovana Viškovića u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici. Poručnik Radovan Višković je bio član Glavnog štaba VRS-a i zajedno s ostalih 105 pripadnika Glavnog štaba VRS-a imao ulogu u počinjenju genocida“, saopštili su iz ovog udruženja.

Navode kako je dokazivanje njegove odgovornosti u isključivoj nadležnosti Tužilaštva BiH.

„Tužilaštvo BiH mora hitno zaštititi svjedoke koji svjedoče pred Sudom BiH. Način na koji je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić javno objavio da će otkriti lične podatke zaštićenog svjedoka je najbrutalniji napad na svjedoke koji moraju biti zaštićeni“, ističe se u saopštenju.

Iz Udruženja pozivaju Tužilaštvo BiH da konačno pokrene postupak i utvrdi ko je odgovoran za objavljivanje zaštićenih podataka. Također, pozivaju Tužilaštvo BiH da stane u zaštitu svjedoka za čiju sigurnost su odgovorni.

„Ako se i ovog puta omogući da bez kazne prođu oni koji otkrivaju zaštićene podatke, posljedice za buduće postupke će biti katastrofalne“, dodaje se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo