6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

23.09.2020 / 10:03 Regija - Skoplje

Zaev traži autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Zaev traži autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve
Foto: Vijesti.ba

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zatražio je, u pismu vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, podršku u priznavanju autokefalnog statusa Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Zaev podsjeća na sastanak sa patrijarhom Vartolomejem u Istanbulu, na kojem je zatražio pomoć od Vartolomeja oko priznavanja MPC-OA kao autokefalne crkve i njenog prijema u zajednicu regionalnih pravoslavnih crkava.

Zaev navodi da poštuju sve što je dio međunarodnih ugovora i okolnosti.

"Ali mi zahtijevamo da budemo slobodni sa crkvenog stanovišta, unutar granica naše zemlje, i da naši episkopi služe zajedno sa episkopima svih ostalih pravoslavnih crkava širom svijeta", navodi se u pismu Zaeva, prenosi MIA.

Zaev smatra da pravoslavno stanovništvo u Sjevernoj Makedoniji zaslužuje crkvenu nezavisnost o kojoj sanja vekovima, očekujući da MPC-OA bude prepoznata kao autokefalna, imajući blagoslov i pisanu odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

I predsjednik države Stevo Pendarovski je ranije poslao pismo vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, tražeći priznanje autokefalnog statusa MPC-OA

(Vijesti.ba / RTCG)

Izdvajamo