7°C
Mostar 8°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

23.09.2020 / 08:57 BiH - O miru iz dječije perspektive

Online druženjem sa djecom iz Gaze obilježen Svjetski dan mira

Online druženjem sa djecom iz Gaze obilježen Svjetski dan mira
Foto: FENA

U povodu Međunarodnog dana mira, 21. septembra, Muzej ratnog djetinjstva, u saradnji sa udruženjem “Superar u BiH” i projektom "Hands Up” u “Dječijoj kući” upriličio je online druženje sarajevske djece i djece iz Gaze.

Kako je saopćeno, djeca iz Gaze predstavila su se svojim vršnjacima iz Sarajeva izvođenjem dvije kratke predstave, “I Couldn’t Say Goodbye” i “Oh, My Home”, a članice i članovi hora Superar-a su im zauzvrat poklonili dvije pjesme, "Nek svud ljubav sja" i “Yarrabbi Selami”.

Kroz različite umjetničke forme drame i horske muzike ove dvije grupe djece su pokrenule razgovor o važnosti mira iz dječije perspektive. Djeca iz Gaze su svoja iskustva odrastanja u konfliktu predstavila kroz “teatar na daljinu”, te su u razgovoru s vršnjacima iz Sarajeva istakli koliko im je značila prilika da podijele svoje priče.

Druženje je zaključeno zajedničkim crtanjem zastava mira pod vodstvom edukatorice Muzeja ratnog djetinjstva, te snažnom porukom podrške za djecu iz Gaze u kojoj smo istakli njihovu snagu i otpornost, i iskazali divljenje za način na koji su upotrijebili svoju kreativnost da svoja iskustva predstave sa tako mnogo talenta i emocija. Muzej ratnog djetinjstva pozvao je učesnice večerašnjeg druženja da sačuvaju videozapise svojih predstava i tako ih učine dijelom kolekcije MRD-a, što su one sa oduševljenjem prihvatile. To će biti prilika da njihove priče dođu do šire javnosti koja će u njima prepoznati važnost očuvanja mira.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo