6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

22.09.2020 / 16:19 KORONAVIRUS - Premijer zabrinut

Nove restriktivne mjere protiv korone u Britaniji bit će na snazi sljedećih pola godine

Nove restriktivne mjere protiv korone u Britaniji bit će na snazi sljedećih pola godine
Boris Johnson / Vijesti.ba
Britanski premijer Boris Johnson je objavio da će nove restriktivne mjere protiv pandemije koronavirusa biti na snazi narednih pola godine. Obraćajući se parlamentarcima objasnio je zašto se uvode i o kakvim mjerama je riječ.

Johnson je podsjetio da se u Velikoj Britaniji znatno povećava broj ljudi pozitivnih na koronavirus. Kako je kazao, nadležni su ga upozorili da bi se broj zaraženih mogao uduplati u narednih od sedam do 20 dana. Strahuje se da bi tokom sljedećeg mjeseca moglo biti desetine hiljada zaraženih, piše britanski dnevni list Guardian. Ukazao je na to među kojom populacijom se virus najviše širi.

"Tačno je da broj zaraženih koronavirusom najviše raste među osobama od 20 do 29 godina, ali postoje dokazi koji pokazuju da se virus širi i među osjetljivim kategorijama stanovništva. Vidjeli smo da je to za posljedicu imalo veliki broj zahtjeva za bolnički tretman i, nažalost, veći broj smrtnih slučajeva. U posljednjih 15 dana broj bolničkih prijema u Engleskoj se uduplao", rekao je.

Britanski premijer je napomenuo da ako bi broj zaraženih tokom oktobra bio nekoliko desetina hiljada, onda bi to za posljedicu moglo imati smrt nekoliko stotina osoba u novembru.

Zatim je objasnio o kakvim restriktivnim mjerama je riječ. Prva se odnosi na način izvršavanja radnih obaveza.

"Prvo, ponovo tražimo od onih koji rade uredske poslove da to rade od kuće, ako su u mogućnosti tako raditi. Oni koji ne mogu tako raditi, kao što su radnici u javnim službama, građevinski radnici i drugi, nastavit će raditi kao i do sada", naglasio je.

Druga mjera se odnosi na rad ugostiteljskih objekata.

"Od četvrtka će svi pabovi, barovi i restorani morati usluživati svoje goste isključivo dok sjede za stolovima ili omogućiti narudžbu koju će kupac ponijeti odmah sa sobom. Svi ugostiteljski objekti morat će se zatvoriti do 22 sata", kazao je britanski premijer.

Sljedeća mjera podrazumijeva nošenje zaštitne opreme.

"Produžit ćemo zahtjev da svi radnici u trgovini, taksi vozači, radnici u ugostiteljstvu i posjetitelji ugostiteljskih objekata nose zaštitne maske osim onda kada nešto jedu i piju", obrazložio je.

Prema njegovim riječima, postojeće mjere ili vodič za ponašanje tokom pandemije i dalje će biti obavezujući za trgovce, turističke radnike i u drugim prilikama.

Johnson je poručio da će svadbama i različitim prijemima moći prisustvovati maksimalno 15 ljudi, a sahranama 30 osoba. Kako je kazao, restriktivno će se primjenjivati pravilo o broju prisutnih prilikom kolektivnih sportova.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo