2°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 2°C

21.09.2020 / 14:08 Politika - Mostar

Čović: Vlada nakon Izbornog zakona, zabrinjava Izetbegovićevo razmišljanje

Čović: Vlada nakon Izbornog zakona, zabrinjava Izetbegovićevo razmišljanje
Foto: FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru kako je sporazum iz Mostara između SDA i HDZ-a jasan u vezi s promjenama Izbornog zakona.

"Sporazum koji smo potpisali u Mostaru precizirao je i da će od 17.9. do 17.12. SDA i HDZ dogovoriti elemente Izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja, da bi se onda naredne godine u parlamentarnoj proceduri sve to završilo, u onoj godini koja nije izborna. Sve to piše u tom sporazumu, ali je komentar gospodina Izetbegovića poslije našeg sastanka ukazao na neka potpuno drugačija promišljanja", rekao je danas Čović.

Prema njegovim riječima ambicije HNS-a na lokalnim izborima su povećati broj načelničkih pozicija i vijećničkih mandata u odnosu na broj koji je ova politička grupacija imala ranije.

On je istakao kako je stav Izetbegovića doveo do toga da ga zabrinjava nivo odnosa prema datoj riječi i prema pruženoj ruci, što je najgore prema potpisanom sporazumu.

"Ovo nije prvi sporazum koji mi potpisujemo zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice, prošle godine smo imali sporazum o Vijeću ministara kod gospodina Wingemarka, pa se krenulo u pojašanjavanje šta je ko mislio. Ovaj put je bilo šest svjedoka i kazano je da nema preduslova za izmjene Izbornog zakona i da ćemo jasno na tome raditi", kazao je Čović.

Čović je istakao kako se on ponadao da će se jasno naznačiti da je negacija konstitutivnosti kao ustavnog načela nedopustiva u BiH, da se tako manifestira "domoljublje ili ustavoljublje" te da je to poruka jednom dijelu bošnjačkih političara kad je reiječ o namjeri da se na niže nivoe spusti fenomen Sjedić ili Komšić.

"Federalna vlada se može napraviti za 24 sata, samo treba dogovoriti potrebne stvari. Nisam optimista u vezi s izborom neke nove Vlade FBiH", kazao je on.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo