8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

18.09.2020 / 10:36 BiH - Član Predsjedništva BiH

Komšić se pridružio pozivu MC Srebrenica o pokretanju istrage o Viškoviću

Komšić se pridružio pozivu MC Srebrenica o pokretanju istrage o Viškoviću
Željko Komšić / Vijesti.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pridružio se pozivu Memorijalnog centra Srebrenica koji je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, ...

... zbog navoda zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine da mu je Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.
 
- Smatram da Tužilaštvo BiH ima u obavezi temeljito ispitati navode svjedoka, pogotovo zbog toga što su oni izrečeni na Sudu, a ne negdje drugo u formi neke špekulacije. Poštujući presumpciju nevinosti da niko nije kriv dok se to i ne dokaže, ipak moram reći da sam kao i većina građana zatečen pomenutim svjedočenjem - kazao je Komšić za Fenu.

Podsjetimo, portal Istraga.ba je objavio kompletni iskaz kojeg je, još tokom istrage o srebreničkom genocidu 1995. godine, tužiocima Tužilaštva BiH dao ovaj zaštićeni svjedok. I u tom iskasu svjedok je pominjao Radovana Viškovića, aktualnog premijera Republike Srpske. Osim toga, svjedok M-16 je, 6. juna 2017. godine, svjedočeći na Sudu BiH o Srebrenici, kazao da je Višković učestvovao u transportovanju zarobljenih Bošnjaka na mjesto strijeljanja.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo