10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

17.09.2020 / 15:01 Kultura - Pozorište mladih Sarajevo

Predstava 'Tobija' osvojila tri nagrade na Susretima pozorišta lutaka Bugojno

Predstava 'Tobija' osvojila tri nagrade na Susretima pozorišta lutaka Bugojno

Pozorište mladih Sarajevo novu teatarsku sezonu započelo je sa tri nagrade, osvojene na 24. Susretima pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu.

Predstava tog pozorišta "Tobija" reditelja Maria Drmaća na tim je Susretima osvojila Nagradu za najbolju predstavu u cjelini, Nagradu za najbolju glumicu Belma Lizde Kurt za naslovnu ulogu u predstavi i Nagradu za kreaciju lutaka, scenografiju i kostim Nardi Nikšić.

Pored nagrada, "Tobija" je dobila i pohvalu glumcu Mariu Drmaću za likove u predstavi te pohvalu za originalnu muziku u predstavi koju potpisuju Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

- Predstava "Tobija" premijerno je izvedena u martu, pred samo zatvaranje, tako da nismo stigli ni kvalitetno da je prezentujemo. Kako je na festivalu u Bugojnu ovo bilo tek peto izvođenje predstave "Tobija", nagrade imaju dodatni značaj. Zahvaljujemo se ekipi u Bugojnu na divnom gostoprimstvu i čestitamo i ostalim učesnicima festivala. Festivalski život se ne završava ovde, već u oktobru "Tobija" gostuje u Banja Luci na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji organizuje Dječije pozorište Republike Srpske - kazao je v.d. direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić.

U Pozorištu mladih u toku su i probe za novu predstavu koja će govoriti o onome što nam se dešavalo, civilnoj zaštiti, virusu, pandemiji i ostalom pod radnim naslovom "Ništa nas ne smije iznenaditi", u režiji Aleša Kurta koji je i autor teksta u saradnji s Nejrom Babić. Premijera te predstave očekuje se u oktobru.

Kurt je kazao da je rad na tekstu i konceptu predstave "Ništa nas ne smije iznenaditi" počeo prije osam mjeseci. Inspiracija su bile vježbe Civilne zaštite koje su se održavale pod tim imenom u nekim prošlim vremenima.

- Drugi važan događaj je bio nuklearna katastrofa u Černobilu koja mi je ostala u sjećanju kao pojam ljudske nespremnosti i straha pred bilo kojom "pravom katastrofom". Tada su nam dali instrukcije da ne izlazimo vani, da ne jedemo voće i povrće, a nebo je bilo čudne žućkaste boje. Danas u tekstu pokušavamo kroz neku vrstu obuke da se spremimo na sve moguće katastrofe, viruse, nuklearni i biološki rat, klimatske apokalipse i duga je lista tih potencijalnih opasnosti - kazao je reditelj Aleš Kurt.

Kurt naglašava da predstava govori prije svega o našem unutarnjem strahu od takvih događaja, o panici, anksioznosti, socijalnoj distanci, trijaži, algoritmima koji upravljaju našim potencijalnim ponašanjem. U pitanju je opstanak i pojedinaca i šire zajednice.

- Katastrofe donose promjene. Neizvjesnost. Postavljamo sebi i drugima neka osnovna pitanja kao što su: Šta se dešava? Šta ćemo sad? Šta će se desiti sa nama? Da li smo donijeli ispravne odluke? Da li uopće mi donosimo odluke ili to radi neko umjesto nas? Interesantno je režirati u Pozorištu mladih upravo ovakav projekat, direktno sukobljen sa realnošću, proces kakav se rijetko dešava - smatra Kurt.

Na predstavi rade i dramaturginja Nejra Babić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenograf Vedran Hrustanović, kompozitor Zlatan Božuta, te ekipa glumaca.

V.d. direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić istakao je da se čitav kolektiv u tom pozorištu trudi da zajedno pruži najbolje što može u situaciji u kojoj se nalazimo.

- Poštujemo upute nadležnih u organizaciji prostora, proba i izvođenja predstava, tako da smo i dalje ograničeni sa brojem slobodnih mjesta za publiku. Pored toga, raduje nas što ćemo igrati predstave za najmlađe, te da ćemo pored "Ništa nas ne smije iznenaditi"  imati još jednu premijeru upravo za našu najvjerniju publiku - smatra Fazlić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo