9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

13.09.2020 / 10:55 Kultura - Sarajevo

Predstavom 'Hoću napolje' najavljeno zatvaranje Juventafesta

Predstavom 'Hoću napolje' najavljeno zatvaranje Juventafesta

Autorski projekt Omladinske pozorišne scene Paraćin pod nazivom „Hoću napolje“ najavio je večerašnje zatvaranje 8. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva - Juventafest.

Gosti iz Srbije sinoć su na sceni Pozorišta mladih Sarajevo na najbolji način iznijeli problem birokratije i pitanja kako opstati u sistemu koji vas gleda i tretira kao idiota, koliko je pojedincu teško doći do izražaja, koliko njegov život i napredak diktiraju važni i nevažni dokumenti, koliko su u svemu tome važne sloboda i ekologija kao jedan od preduvjeta za zdrav život na Zemlji.

Pozorišna predstava „Hoću napolje“ nastala je prema motivima teksta „Idiot“ Muze Pavlove i u režiji Uroša Mladenovića.

Njenom izvedbom Festival je stigao do samoga kraja, a publika će ponovo imati priliku vidjeti mlade glumce, no ovoga puta s potpuno novim izvedbama.

Naime, tokom protekla četiri dana, predvođeni vrsnim stručnjacima, oni su vrijedno radili na radionicama plesa, maske, lutkarstva i muzike, stekli nova znanja, uobličili ih i doveli do scene i publike.

Ustaljena praksa radionica Juventafestu daje posebnu draž, jer mlade okuplja u dnevnim kreativnim druženjima iz kojih izlaze višestruko bogatiji.

Također, primjer dobre prakse predstavljaju i radionice za srednjoškolce te radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama koje je vodila selektorica festivalskog programa Emina Omerović.

Prije samog spuštanja zavjese na 8. Juventafest, tokom ceremonija svečanog zatvaranja stručni žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić osvrnut će se na izvedene predstave - „Mrtvo more za početnike“, „Životinjska farma“ i „Hoću napolje“, te dodijeliti zahvalnice učesnicima.

Dolazak na osmo izdanje Juventafesta u posljednjem trenutku iz epidemioloških razloga otkazale su dvije predstave iz Hrvatske i Crne Gore, zbog čega su organizatori donijeli odluku da Festival prvi put bude revijalnog tipa, saopćeno je iz Udruženja "Medija-Art".  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo