8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

01.09.2020 / 12:33 Obrazovanje - Bez prava na jezik

Učenici škole iz Liplja kod Zvornika sa roditeljima stupili u štrajk

Učenici škole iz Liplja kod Zvornika sa roditeljima stupili u štrajk
Foto: Preporod

Učenici područne škole "Sveti Sava" iz Liplja kod Zvornika na području bh. entiteta RS, zajedno sa svojim roditeljima, jutros u 8.00 sati su stupili u štrajk, jer su im u matičnim knjigama upisane ocjene iz predmeta "jezik bošnjačkog naroda" umjesto, kako im je obećano, Bosanskog jezika i književnosti.

Muharem Sinanović, jedan od predstavnika učenika bošnjačke nacionalnosti u Područnoj školi "Sveti Sava" u Liplju kod Zvornika, izjavio je za Radio BIR da se direktor škole i gradonačelnik danas nisu pojavili.

- Bili su obećali da će danas doći, ali su nam kazali da se javio neki problem i da će nam javiti za naredni sastanak. Djeca, dakle, neće ulaziti u školu, a vrijeme koje treba da budu u školi oni će biti ispred škole, i to će trajati sve dok se ne ispuni obećano - rekao je Sinanović.

Također, pozvao je nadležne na reakciju.

- Pozivamo visokog predstavnika Valentina Inzka, pozivamo sve koji mogu da nam pomognu da nam ostvare pravo koje je utemeljeno u svim zakonima, a to je pravo na život i pravo na jezik. Djeca već šest mjeseci zbog pandemije ne idu u školu, sada ako bude štrajk šest mjeseci, djeci će biti nanesena velika šteta. Stoga, još jednom pozivam sve da im pomognemo, da djeca krenu u školu, da uče ono što treba da uče i da imaju ostvarena svoja prava - poručio je Sinanović.

Učenici i roditelji iz iste škole su u aprilu 2018. godine također štrajkovalii, kada im je obećano da će se u knjižice, a potom i matične knjige upisivati ocjene iz Bosanskog jezika, nakon čega je štrajk prekinut.

(Preporod.info)

Izdvajamo