9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

18.08.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Alija Tabaković: SDP u Srebrenici radi za SNSD i Grujičića

Alija Tabaković: SDP u Srebrenici radi za SNSD i Grujičića
Alija Tabaković / Vijesti.ba
Jako je bitno da na čelu Srebrenice u naredne četiri godine bude osoba koja neće negirati genocid i veličati ratne zločine i zločince kako to sada radi aktuelni načelnik Mladen Grujičić.

Poručio je to u opširnom razgovoru za Vijesti.ba Alija Tabaković, zajednički kandidat probosanskog bloka stranaka za načelnika Srebrenice na predstojećim lokalnim izborima.

Mobilizirati birače u dijaspori

Trenutno je, kaže, prvenstveno fokusiran na mobiliziranje biračkog tijela u dijaspori.

- Mi smo u ovom momentu koncentrisani na preregistraciju glasača iz Srebrenice koji imaju pravo glasa a nalaze se izvan BiH. Imajući u vidu da na dan izbora neće biti prisutni na biralištima u BiH, jako je bitno da zaključno sa 31. avgustom sve te ljude animiramo da se prijave kako bi glasali putem pošte i na taj način ispunili sve zakonske obaveze prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH - kazao je Tabaković.

CIK će potom prihvatiti njihove prijave i poslati im glasačke listiće, koji će vjerovatno stići na adrese koje su prijavili.

Napominje da CIK BiH ove godine zbog koronavirusa i ekonomskih ušteda neće i nije slala PRP obrasce poštom, već se taj posao mora odraditi online - putem e-maila.

Tabaković podsjeća da na izborima 2016. godine oko 1.200 Bošnjaka s pravom glasa nije iskoristilo svoje biračko pravo jer se nisu bili registrovali da glasaju putem pošte.

- Iste te godine od oko 2.000 koverti pristiglih putem pošte njih blizu 600 bili su glasački listići za Srebrenicu. I ne bi taj broj promijenio situaciju vezanu za izbor načelnika, ali bi sigurno promijenio omjer snaga među odbornicima u Skupštini. Na osnovu tih 600 glasova Bošnjaci, odnosno probosanske političke partije imale bi većinu. I stoga je jako bitno da se preregistruju svi oni koji imaju pravo glasa, jer zasigurno će ključnu ulogu u izboru kandidata imati glasovi putem pošte - ustvrdio je Tabaković.

Grujičićeve kriminalne afere

Iako ima dvojicu protukandidata na predstojećim izborima, svakako je onaj ozbiljniji aktuelni načelnik Mladen Grujičić. Uz njega, podsjetimo, kandidovao se i nezavisni kandidat Aleksandar Simić.

Naš sagovornik mišljenja je da ima velike šanse da Grujičića naslijedi na poziciji načelnika, naročito imajući u vidu lošu ekonomsku, a samim tim i političku situaciju u Srebrenici.

- U protekle četiri godine gospodin Grujičić ništa nije uradio na ekonomskom planu. Uglavnom se njegov mandat veže za raznorazne kriminalne afere koje se tiču Srebrenice, posebno od sredstava koje je donirala Vlada Srbije. A tu su i mnoge druge afere: kupovina hale u Potočarima; otvaranje mini-pogona s kriminalnom pozadinom gdje su ljudi uzeli enormne količine novca, nakon toga zatvorili pogone i pobjegli iz Srebrenice; zapošljavanje na budžetske institucije čiji je osnivač Opština... - naglašava Tabaković.

Ističe i kako u Srebrenicu nije došlo nijedno privredno društvo koje bi zaposlilo stanovništvo, izuzev mini-pogona za proizvodnju građevinskih kontejnera, inače firme čiji je vlasnik jako blizak Grujičiću. A najveći kupac tih kontejnera upravo je Opština, koja je za te namjene iz budžeta izdvojila više od pola miliona KM.

- U ekonomskom smislu ono što je realizirano u Srebrenici su uglavnom sredstva koja je načelnik zatekao na budžetu, a radi se negdje o oko četiri miliona eura koje je obezbijedio gospodin Ćamil Duraković još dok je on bio načelnik - pojašnjava Tabaković.

Sredstva trošena na sumnjiv način

Da stvari mogu biti i crnje, dodaje, govori podatak da se Opština Srebrenica prvi put nakon rata kreditno zadužila za 2,5 miliona KM.

- I ta su sredstva, opet, uglavnom na sumnjiv način utrošena. Njima se vrlo malo pomoglo stanovništvu, a trošena su na asfaltiranje nekih lokalnih, nekategorisanih puteva. Svakako da i ljudima na terenu treba pomoći, ali prevashodno Srebrenici treba otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje biznisa, i u tu se svrhu treba dizati kredit - potcrtava Tabaković.

Nije ništa bolja ni politička situacija, kaže naš sagovornik, koji je u proteklom periodu obnašao funkciju odbornika u Skupštini opštine.

- Ona je bila jako turbulentna. Promijenilo se 4-5 skupštinskih većina, dolazilo je faktički do fizičkih obračuna u Skupštini, pa čak i do nekoliko fizičkih prijetnji i obračuna unutar samog kabineta načelnika - poručuje Tabaković.

Srebrenici vratiti dostojanstvo

Naglašava da su iz Srebrenice protjerane sve relevantne međunarodne donatorske organizacije, među kojima i UNDP i Care International. Organizacije su to, dodaje, koje su pružale veliku finansijsku pomoć Srebrenici.

- Još jedna afera koja je povezana s aktuelnim načelnikom je također milionskog iznosa - otvaranje famoznog pogona za preradu mlijeka s istim akterima iz Austrije i Slovenije koji su prokockali milion eura donatorskih sredstava od Vlade Srbije - konstatuje Tabaković.

Prema njegovim riječima, građani su uzalud očekivali i vjerovali da će za vrijeme Grujičićevog mandata biti pokrenuta Guber banja.

Izuzetno bitnim ocjenjuje da u naredne četiri godine na čelu lokalne zajednice u Srebrenici sjedi osoba koja neće negirati genocid i veličati ratne zločine i zločince kako to radi aktuelni načelnik. A to je, opet, naglašava, usko povezano s ekonomskim oporavkom Srebrenice.

- Neće vam niko od ozbiljnih investitora doći u sredinu u kojoj imate nesređeno političko stanje i gdje zbog svake sitnice imate prepirke, svađe, tuče. Niko vam neće doći u sredine u kojima se u 21. stoljeću vrijeđaju žrtve i ne prihvataju presude međunarodnih sudova. Nijedan ozbiljan ambasador više i ne dolazi u Srebrenicu - govori Tabaković.

Srebrenici je, naglašava, veoma važno vratiti dostojanstvo, ali svakako raditi i na njenom ekonomskom oporavku.

- Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu za genocid je donesena. Nema se tu više šta raspravljati, niti ubjeđivati na nekom lokalnom nivou u kafanskim društvima i pričama. Ne treba se plaho opterećavati dokazivanjem istine i pravde u Srebrenici, tu je priča završena - rekao je Tabaković.

Podrška probosanskih partija

Na predstojećim lokalnim izborima u novembru ove godine, nastavlja, računa na podršku svih probosanski orijentisanih političkih partija koje nisu u rangu sa SNSD-om, SDS-om...

- Kao kandidat SDA dobio sam podršku od SBiH, SBB-a, DF-a, PDA, Nezavisnog bloka, Bošnjačkog pokreta, Naše stranke i mnogih drugih političkih partija koje nemaju registrovanu organizaciju u Srebrenici, izuzev SDP-a, od kojeg nisam zvanično dobio podršku, osim pojedinačnih izjava generalnog sekretara i pojedinih visokih funkcionera te partije - dodaje Tabaković.

Iz te je stranke, napominje, imao nagovještaje da će njihova delegacija, predvođena predsjednikom Nerminom Nikšićem, doći u Srebrenicu i javno pružiti podršku probosanskom kandidatu za načelnika. No, to se do sada ipak nije dogodilo.

- Razlozi su tu sasvim jasni - lokalni SDP u Srebrenici već duže vrijeme radi u interesu aktuelnog načelnika Grujičića. Vidjet ćemo kako će to na kraju ispasti, ali očekivali smo podršku i SDP-a. Iz moralnih bi razloga bilo dobro da je i SDP, kao probosanska politička partija, stao iza probosanske priče koja je zasigurno bolja i jasnija od one koju SDP trenutno podržava u Srebrenici - zaključuje Tabaković u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo