8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

15.08.2020 / 18:08 Svijet - Angela Merkel

Pandemija i klimatske promjene dovest će do pogoršanja humanitarne situacije

Pandemija i klimatske promjene dovest će do pogoršanja humanitarne situacije
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas u videoporuci na pogoršanje humanitarne situacije širom svijeta navodeći da će pandemija koronavirusa i globalno zagrijavanje vjerojatno izazvati daljnje izvanredne situacije.

"Moramo pretpostaviti da će pandemija i klimatske promjene izmijeniti okolnosti za mnoge ljude širom svijeta", rekla je Merkel u svojem tjednom podcastu. Važno je, kao država, brzo mobilizirati humanitarnu pomoć, dodala je.

Merkel je kao primjer navela operacije Bundeswehra i rad savezne agencije za tehničku pomoć (THW) u Libanonu nakon eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo 178 ljudi, a ozlijeđeno najmanje 6000.

Eksplozija je pokazala kako se "kriza može strahovito brzo razviti", rekla je Merkel.

Osvrćući se na Svjetski dan humanitarne pomoći 19. kolovoza Merkel je naglasila važnost zaštite radnika koji pružaju pomoć.

"Nažalost, više puta smo vidjeli kako su oni meta napada i kako ih se sprečava da obavljaju svoj važni posao. Trebalo bi im pružiti zaštitu koja im pripada po međunarodnom pravu", kazala je.

Ljudi u zemljama u kojima je država slaba ili se vodi oružani sukob često su bez zaštite kad ih pogodi kriza, rekla je.

"To je razlog zbog kojega su često potrebna politička rješenja - humanitarna pomoć može pomoći samo kratkoročno", rekla je Merkel.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo