5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

13.08.2020 / 13:12 Svijet - Montirane slike i snimci

Eksplozija u Bejrutu poslužila za teorije zavjere protiv Izraela

Eksplozija u Bejrutu poslužila za teorije zavjere protiv Izraela
Foto: Vijesti.ba
Samo nekoliko sati poslije razorne eksplozije u bejrutskoj luci, teorije zavjere o uzrocima katastrofe u glavnom gradu Libana proširile su se kao požar na društvenim mrežama, prenose Vijesti.ba.

U eksploziji amonijum nitrata 4. avgusta u poginulo je više od 170 i povrijeđeno oko 6.500 ljudi, a stotine hiljada ostalo je bez krova nad glavom.

Fotografije i video snimci na kojima se vidi eksplozija nalik na eksploziju atomske bombe i apokaliptične posljedice širom mediteranske metropole su u roku od nekoliko minuta postavljene na društvenim mrežama.

Pošto nije bilo jasnih odgovora i u očekivanju rezultata zvanične istrage, neki od tih postova na internetu su samo poslužili širenju dezinformacija.

Video na kome se vidi raketa na nebu je brzo iskorišten kao dokaz napada libanskog susjeda i bivšeg ratnog protivnika Izraela.

Međutim, provjerom France Pressa je utvrđeno da je slika rakete digitalno dodata na video poslije nekoliko ranijih postova istog snimka na kojima nije bilo takvog projektila.

Postavljen je i snimak na kome se vidi kako raketa pada na jedno drugo mjesto u bejrutskoj luci uz naznaku da je „snimljen termalnom kamerom”, ali je otkriveno da je dodat filter i da je raketa umetnuta.

U nastojanju da podupru upiranje prsta na Izrael, sa kojim je Liban i dalje zvanično u ratu, video snimci su pokazali kako navodno bespilotna letjelica baca neidentifikovani objekat nad lukom nekoliko sekundi prije eksplozije.

Potvrđeno je da je dron izraelski ali ne u vezi sa eksplozijom 4. avgusta već činjenicom da su izraelske bespilotne letelice nekoliko dana ranije letjele nad južnim Libanom.

Dodata je i fotografija premijera Izraela Benjamina Netanijahua na kojoj drži mapu Bejruta, ali ona datira iz septembra 2018. godine kada je izraelski lider na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN pokazivao i osuđivao navodne „tajne pozicije” libanske šiitske ekstremističke organizacije Hezbolah, prenosi Beta.

On je stavio prst na područje kraj bejrutskog međunarodnog aerodroma, nekoliko kilometara daleko od luke.

Eksplozija u luci ostavila je krater dubok 43 metra, rekli su libanski bezbjednosni izvori pozivajući se na procjenu francuskih eksperata za pirotehniku.

Međutim, lažne fotografije iskrsle su na društvenim mrežama u mnoštvu snimaka velikog razaranja u Bejrutu. Na jednoj se vide sasvim izgorjeli „uvezeni automobili”.

Ta fotografija napravljena je u kineskoj provinciji Hubei 2015. godine poslije eksplozije u hemijskom skladištu. Krater koji je ostao posle eksplozije pogrešno je označen kao poprište eksplozije u Bejrutu.

U međuvremenu je premijer Libana Hasan Diab podnio ostavku svoje vlade poslije gnjevnih protesta na ulicama Libana zbog korupcije i nemara koji se krive za katastrofu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo