8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

12.08.2020 / 14:57 Svijet - Druga najjača stranka

Raste popularnost SPD-a u Njemačkoj, desničarski AfD u padu

Raste popularnost SPD-a u Njemačkoj, desničarski AfD u padu
Foto: Vijesti.ba
Odabir Olafa Scholza za kancelarskog kandidata Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na parlamentarnim izborima iduće godine donijelo je stranci lagani porast popularnosti i povratak na mjesto druge najjače stranke, ...

... pokazuju ispitivanja javnog mnijenja objavljena u srijedu.

"Popularnost SPD-a porasla je lagano sa 16 na 18 posto", javlja dnevnik Bild pozivajući se na ispitivanje javnog mnijenja što ga je proveo institut INSA, prenijela je Hina.

SPD je time opet postao druga po redu najjača politička stranka u Njemačkoj iza demokršćanske Unije CDU/CSU Angele Merkel s 36 posto te ispred stranke Zeleni koja je pala na 15 posto.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) bi osvojila 11 posto. AfD je mjesecima nakon posljednjih izbora bio popularniji od SPD-a i uživao podršku i do 16 posto birača.

Zeleni su se dugo vrijeme nalazili na drugom mjestu popularnosti potisnuvši SPD te su neko vrijeme bilježili vrijednosti iznad 20 posto.

Uzlet Zelenih prekinut je za vrijeme korona-krize kada su tipične zelene teme poput zaštite okoliša pale u drugi plan.

Mogući kancelar

Porast popularnosti SPD-a otvorio je špekulacije o mogućem kancelaru Olafu Scholzu u slučaju koalicije lijevog centra između SPD-a, zelenih i stranke Ljevice nakon izbora na jesen sljedeće godine.

Demokršćanska Unija CDU/CSU, s kojom SPD tvori vladajuću koaliciju, još nije donijela odluku o kancelarskom kandidatu na sljedećim izborima.

Angela Merkel je najavila povlačenje s političkih položaja a kao potencijalni nasljednici se spominju kandidati CDU-a Armin Laschet, Friedrich Merz i Norbert Roetgen. U posljednje vrijeme kao potencijalni kandidat se sve češće spominje i bavarski premijer i predsjednik CSU-a Markus Soeder.

Jučerašnje proglašenje Olafa Scholza kancelarskim kandidatom socijaldemokrata je iznenadilo mnoge.

Scholz unutar stranke slovi kao pripadnik desnijeg krila a analitičari smatraju da bi on stranci mogao vratiti konzervativnije birače koji su se okrenuli Angeli Merkel zbog njezine relativno lijeve orijentacije unutar demokršćanskog tabora.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo