0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

11.08.2020 / 13:16 KORONAVIRUS - Covid-19

U Sloveniji 18 novih zaraza i jedan smrtni slučaj

U Sloveniji 18 novih zaraza i jedan smrtni slučaj
Foto: Vijesti.ba

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1058 osoba, pri čemu je potvrđeno 18 novih zaraza, a jedan je zaraženi pacijent umro, objavila je u utorak slovenska vlada na Twitteru.

To je znatno povećanje broja novooboljelih u odnosu na prethodni dan, kad je bilo 6 novozaraženih, ali uz samo 332 testiranja, te uz zabilježen jedan smrtni slučaj.

Trenutno su hospitalizirana  23 pacijenata zbog covida-19, od čega su dva na intenzivnoj njezi.

Iz bolnice je u zadnja 24 sata otpušten jedan bolesnik, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije zarazilo se 2273 ljudi, a umrlo je 129 osoba.

Jedno od većih žarišta i dalje je mjesto Hrastnik na sjeveroistoku zemlje, gdje je prije mjesec dana zaraza koronavirusom prodrla u dom za starije i nemoćne.

Tamo je trenutno aktivno zaraženih 38 korisnika doma i pet zaposlenika, a devet oboljelih korisnika je do sada umrlo.

U vezi sa zdravstvenim zbrinjavanjem i izolacijom u domovima vodi se polemika između vladinih epidemiologa i uprava i osoblja u domovima koji se boje novih žarišta na jesen.

Vlada je sugerirala da, kao i u prvom valu epidemije, domove treba podijeliti u tri zone  (zelenu, crvenu i sivu), gdje će se odjeljivati zaraženi od nezaraženih, a samo kritični slučajevi liječiti u bolnicama, s mogućnošću da se oboljeli izoliraju u posebno podignutim montažnim objektima ispred domova za starije.

S time se pak zaposlenici u domovima i njihov strukovni sindikat ne slažu i kažu da nemaju ni kadar niti medicinsku opremu da se za brinu i liječe korisnike, jer nisu bolnička ustanova, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo