9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

10.08.2020 / 14:37 KORONAVIRUS - Podgorica

Crna Gora dozvolila političke skupove, školska godina počinje redovno

Crna Gora dozvolila političke skupove, školska godina počinje redovno
Foto: Arhiv
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dozvolilo je, uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 30. august, okupljanja do 100 osoba, a u zatvorenom do 50, uz odgovornost političkih subjekata za organizaciju i poštovanje mjera tokom održavanja skupa.

NKT je takođe preporučilo Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje da pripreme i definišu pretpostavke za početak školske godine u redovnom terminu i u punom kapacitetu.

"Pohađanje nastave, boravak u školi i predškolskim ustanovama imaju nezamjenjivu obrazovno-vaspitnu ulogu. Stoga je potrebno pravovremeno pripremiti jasne preporuke, kako bi se na zdravstveno bezbjedan način omogućilo redovno odvijanje aktivnosti u svim školskim i predškolskim ustanovama u državi", saopšteno je nakon sjednice NKT.

NKT je predložilo Ministarstvu zdravlja da se izmjenama i dopunama odgovarajućih naredbi omoguće politički skupovi u zatvorenom i na otvorenom prostoru uz ograničenje broja prisutnih i obavezno poštovanje propisanih epidemioloških mjera – održavanja distance, higijene ruku i nošenja zaštitnih maski.

Na otvorenom je dozvoljeno okupljanje do 100 osoba, a u zatvorenom do 50, uz odgovornost političkih subjekata za organizaciju i poštovanje mjera tokom održavanja skupa.

"Imajući u vidu predstojeće međunarodne sportske aktivnosti, kao i veliko interesovanje inostranih medija i stranih posmatračkih misija za izborni proces u Crnoj Gori, NKT je predložio definisanje posebnih uslova kojima bi se omogućio nesmetan ulazak i boravak u Crnoj Gori navedenih subjekata na način koji obezbjeđuje optimalnu zaštitu zdravlja.

"Navedeno je u skladu sa do sada važećim protokolom za popuštanje mjera u međunarodnom saobraćaju i preporukama Evropske komisije", saopšteno je iz NKT.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo