4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

08.08.2020 / 12:21 BiH - Sjećanja

Na mezarju Kovači obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

Na mezarju Kovači danas je obilježena godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na pitanje novinara, čega se najviše sjeća iz djetinjstva i iz života Alije Izetbegovića, odgovorio da kako stari sve su mu svježija sjećanja na rano djetinjstvo, na rahmetli Aliju.

- Radio je puno po terenu, ja sam ga mnogo volio. Znao je biti na terenu i po pola godine. Probudim se, i tamo moj rahmetli babo, koji je bio snažan i lijep muškarac, leži u postelji blizu moje. Uvijek bi mi donosio neke poklone. To su neke slike iz djetinjstva - rekao je on.

Dodao je da kasnije slijedi turbulentan život, sa zatvorima, ratovima, raznim iskušenjima.
- Imao sam priliku učiti od čovjeka koji je staložen, uporan, koji je sve te probleme nadvladao, rekao je.

Na pitanje novinara koju je najveću lekciju naučio od oca, Bakir Izetbegović je rekao da je to strpljenje, vjera u Boga i povjerenje u ljude.

- Alija Izetbegović je bio jedan vrlo sposoban političar, sposoban čovjek. Možda bi on bio bolji danas od nas - kazao je Izetbegović komentirajući trenutnu situaciju u BiH.

- Mi živimo u zemlji u kojoj su političke snage koje se bore protiv bih, protiv njenog reformskog napretka, nažalost snažne. U vrijeme Alije Izetbegovića bilo je 100 posto vlasti na 30 posto teritorije, a danas je 30 posto vlasti na 100 posto teritorije. Drugačiji su odnosi, ali ipak mislim da držimo stabilnost i da zemlja ne ide unatrag,  rekao je Izetbegović.


 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao kako je Alija Izetbegović  bez ikakve sumnje najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH.

Bio je na čelu BiH u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti, nezavisnosti i međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine i uspješno je dobio tu bitku - rekao je Džaferović i dodao:

- Mudrost Alije Izetbegovića je potrebna i danas kada se BiH bori sa onim silama koje ne žele dobro našoj zemlji. Volio bih da postoji više jedinstva kod probosanskih političkih snaga, rekao je Džaferović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo