6°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

05.08.2020 / 12:58 Politika - Saopćenje za javnost

SPD: Koalicija DF, GS i SD početak okupljanja lijevo-građanske fronte

SPD: Koalicija DF, GS i SD početak okupljanja lijevo-građanske fronte
Foto: Vijesti.ba
Pokret za socijalnu pravdu i demokraciju (SPD) formiran je kao široka platforma za suradnju i objedinjavanje socijaldemokratskih i drugih građanskih stranaka i organizacija.

Jedan od ciljeva SPD-a je bio da DF, GS i Socijaldemokrati BiH na predstojeće lokalne izbore izađu u koaliciji pod nazivom SPD.

Taj cilj nije u potpunosti ostvaren. Naziv SPD je izostao ali je postignut dogovor između DF-a, GS-a i Socijaldemokrata BiH o zajedničkom nastupu. Taj dogovor obuhvaća koaliciju DF-a i GS-a u općinama gdje su prijavljeni te zajedničkih kandidata DF-a i Socijaldemokrata za gradonačelnika Tuzle i načelnika općine Lukavac.

Sastav lista za općinska vijeća odražavaće osnovne ciljeve SPD-a, a to je zajedništvo i ujedinjenost ovih političkih partija kao putokaz za dalje okupljanje i ujedinjenje socijaldemokratskih stranaka Bosne i Hercegovine. SPD podržava i čvrsto stoji iza koalicije DF-a, GS-a i SD-a BiH kao temelja na kome treba objediniti sve socijaldemokratske i građanske stranke u jednu snažnu političku organizacija koja će se pojaviti na narednim općim izborima.

Prioritetan cilj SPD-a ostaje izgradnja Bosne i Hercegovine kao građanske i sekularne države. Znamo da se taj cilj može ostvarivati samo kroz institucije sistema. Na tom putu morat će se uskladiti nacionalna i građanska prava. U konačnici BiH mora postati država punih ljudskih prava i građanskih sloboda na cijelom njenom prostoru. Taj put neće biti lak niti brz, ali ga samo zajedno možemo ostvariti.

Izazovi koji stoje pred našom državom traže od svih socijaldemokratskih i građanskih stranaka da prevaziđu postojeće nesuglasice jer samo zajedno možemo uspješno realizirati ciljeve u korist države i njenih građana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo