0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

03.08.2020 / 12:39 Svijet - Zastoj reformi

Libanski ministar vanjskih poslova Nassif Hitti podnio ostavku

Libanski ministar vanjskih poslova Nassif Hitti podnio ostavku
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Libanski ministar vanjskih poslova Nassif Hitti u ponedjeljak je podnio ostavku zbog, kako ju je nazvao, "nedostatka političke volje za reformom“ dok se njegova zemlja bori s finansijskom krizom koja predstavlja najveći izazov njenoj stabilnosti nakon građanskog rata iz perioda 1975-1990. godine.

Strani donatori jasno su poručili da neće biti pomoći dok Bejrut ne provede dugo vremena blokirane reforme i pozabavi se korupcijiom, najvećim uzrokom krize.

Razgovori s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) stavljeni su "na čekanje“ u jeku sporenja oko obima finansijskih gubitaka.

- U odsustvu praktične volje za ostvarenjem strukturne sveobuhvatne reforme koju su tražili naše društvo i međunarodna zajednica, odlučo sam podnijeti ostavku – navodi Hitti u izjavi za javnost.

- Ušao sam u ovu vladu kako bih radio za jednog gazdu po imenu Liban, a potom sam se zarekao zemlji s više gazdi i suprotstavljenih interesa. Ukoliko se oni ne okupe u interesu spasa libanskog naroda, brod će, Bože oprosti, potonuti – kazao je.

Hitti, bivši libanski ambasador u Arapskoj ligi, imenovan je za ministra vanjskih poslova u januaru kada je premijer Hassan Diab preuzeo dužnost uz podršku proiranskog pokreta Hezbollah i njegovih saveznika.

Odluka o ostavci djelimično je donesena i zbog razlika s Diabom, posebno nakon nedavne posjete francuskog ministra vanjskih poslova i marginaliziranja nezadovoljstva, saopćili su ranije Reutersu izvori bliski ministarstvu.

Diab je kritikovao francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana zbog pokušaja povezivanja bilo kakve pomoći s reformama i sporazumom s MMF-om tokom posjete Bejrutu prošlog mjeseca.

Država je ušla u razgovore s MMF-om u maju nakon što je reprogramirala svoj golemi dug u stranoj valuti.

Nade u ekonomski spas kroz sporazum s MMF-om znatno su se umanjile u odsustvu reformi i u jeku razlika između vlade i banaka oko finansijskih gubitaka.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo