8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

30.07.2020 / 17:14 KORONAVIRUS - Hrvatski profesor

Ivan Đikić s kolegama otkrio Ahilovu petu korona virusa

Ivan Đikić s kolegama otkrio Ahilovu petu korona virusa
Foto: Vijesti.ba

Međunarodna grupa naučnika pod vodstvom profesora Ivana Đikića objavila je u vodećem svjetskom naučnom časopisu Nature studiju u kojoj je esenicijalni enzim koronavirusa SARS-CoV-2 opisan kao njegova “Ahilova peta”.

Naučnici su, također, objasnili razliku između SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom) i Covida-19, prenosi Jutarnji list.

Đikićeva studija uvrštena je i među top 10 radova o Covidu-19 koji su jučer objavljeni u svijetu.

Kada virus SARS-CoV-2 prodre u ljudsku stanicu, potiče je da proizvodi proteine za stvaranje novih virusa. Jedan od tih virusnih proteina, zvan PLpro (proteaza nalik papainu), neophodan je za replikaciju i brzo širenje virusa.

Pored toga, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim za prigušivanje antivirusnog imunološkog odgovora, pomažući virusu da oblikuje imunološki sistem domaćina u svoju korist. Time se virus može lako umnožavati i širiti dalje.

No, naučnici pod vodstvom prof. Ivana Đikića ne samo da su identificirali protein PLpro kao slabu kariku novog koronavirusa nego su i otkrili kako se farmakološkom inhibicijom toga proteina blokira njegovo umnožavanje te jača antivirusni imunološki odgovor.

“Koristili smo nekovalentni inhibitor PLpro enzima (GRL-0617), i vrlo detaljno opisali njegov način djelovanja. Zaključili smo da je inhibiranje PLpro-a vrlo obećavajuća dvostruko ciljana strategija u suzbijanju Covida-19. Daljnji razvoj terapijskih supstanci koje inhibiraju PLpro predstavljaju ključni izazov u kliničkom liječenju Covida-19”, rekao je Ivan Đikić, profesor na Univerzitetu Goethe i direktor Instituta za biohemiju II (IBC2) u Frankfurtu.

Studija u Natureu rezultat je saradnje Đikićeva tima s Instituta za biohemiju II s Institutom za medicinsku virusologiju pod vodstvom Sandre Ciesek, a eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima pridonijeli su i drugi naučnici iz Frankfurta, Münchena, Mainza, Freiburga i Leidena.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo