12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

30.07.2020 / 12:47 Kultura - Izložba Bojana Stojčića

Duhovita i kreativna umjetnička priča o tranziciji

Duhovita i kreativna umjetnička priča o tranziciji
Foto: FENA
Na fasadi zgrade Umjetničke galerije postavljena je instalacija “Tražim” na kojoj je zapisano “Momak (31) iz Sarajeva traži osobu s kojom bi razgovarao o umjetnosti."

Ovom instalacijom ujedno je i najavljena samostalna izložba umjetnika Bojana Stojčića pod nazivom “Viva la Transicion”, koja se može pogledati od danas pa do kraja augusta.

Producentica izložbe Hana Bajrović kazala je da je izložba Bojana Stojčića nastala nakon što je umjetnik završio dva ciklusa radova - Sarajevski i Berlinski koji su objedinjeni temom tranzicije.

- Tranzicije ne samo u geopolitičkom smislu, nego i sociološkom, antropološkom i umjetničkom. Umjetnik kroz humor, poetiku, traži neku zajedničku nit intimnosti i kolektivnog iskustva tranzicije - kazala je Bajrović.

A ovu priču o tranziciji koja je predstavljena u Umjetničkoj galeriji Bojan Stojčić ispričao je kroz fotografije, na kojima između ostalog dokumentuje i Skok u rupu u Velikom parku, video radove, instalaciju sa flašama, koje bi trebale da publiku podsjete i na Arhimedov zakon, a ko želi može i da se posluži, svečanim bijelim košuljama sa ocrtanom rukom na onom mjestu gdje se ruka drži kad npr. svira himna.

Kustosica izložbe je Amila Ramović.

Bojan Stojčić je jedan od najsnažnijih glasova recentne umjetnosti iz Bosne i Hercegovine. Njegov rad predstavljen je i odabran u renomiranim umjetničkim institucijama te privatnim kolekcijama u Sjevernoj Americi i Evropi. Rođen je u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na odsjeku za Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a pored grafičkog dizajna, intenzivno se bavi konceptualnom umjetnošću i crtežom.

Izložba Bojana Stojčića “Viva la Transicion” provodi se u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo