-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

29.07.2020 / 12:38 KORONAVIRUS - Struka pozvala na odgovornost

Islamska zajednica objavila detaljne upute o obilježavanju Bajrama

Islamska zajednica objavila detaljne upute o obilježavanju Bajrama
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović / Vijesti.ba
Kurban-bajram muslimani će obilježiti u okolnostima pandemije koronavirusa. Iz federalnog Ministarstva zdravstva i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imaju savjete za građane kako obilježiti ovaj blagdan.

Reisul-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je građane da se ponašaju u skladu sa prijedlozima nadležnih. Poziv se odnosi na ponašanje u vjerskim objektima, ali i izvan njih. Naloženo je da se džamije, mesdžidi i drugi objekti, kako je navedeno iz Islamske zajednice, temeljito očiste, dezinfikuju i provjetre uoči bajram-namaza.

- Mjere predviđaju, između ostalog, i osiguranje dezinfekcionih sredstava za ruke na ulazu u džamije, kao i hlor za dezinfekciju obuće, onemogućavanje korištenja abdesthana, zajedničkih peškira i drugih predmeta i sredstava za zajedničku upotrebu, izrađene su uz konstataciju sa zdravstvenim radnicima, epidemiolozima i nadležnim kriznim štabovima - obrazložili su iz Islamske zajednice.

Naglašeno je da bajram-namazu ne smiju prisustvovati osobe koje imaju koronavirus, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim, onaj ko ima simptome koronavirusa, osoba kojoj je propisana izolacija ili kojoj je neko od ukućana u samoizolaciji, a često su u kontaktu.

Po dolasku u džamiju, objasnili su iz Islamske zajednice, vjernici su dužni: obaviti ličnu higijenu i uzeti abdest, ispravno nositi masku, izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu, izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu, nositi i koristiti vlastitu sedžadu prethodno dezinficiranu, obuću odlagati u pojedinačne kese, po dolasku kući primjenjivati higijenske mjere koje se odnose na presvlačenje odjeće i obuće te drugih higijenskih mjera.

Ukazali su i na način čestitanje Kurban-bajrama.

- Shodno infrastrukturnim mogućnostima kao i vremenskim prilikama predviđa se organizovanje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, na tradicionalnim musalama. Čestitanja će se obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance. Džematski odbori su dužni angažirati redare za praćenje poštivanja propisanih mjera - naveli su.

Islamska zajednica je zahtjevala otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti, prijema i drugih vjerskih manifestacija osim namaza. Osvrnuli su i na način izvršavanja molitvi.

- Instrukcija predviđa i da se u džamijama do daljnjeg klanjaju samo farzovi, odnosno da se obavljaju samo obavezne molitve, radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džuma-namaz. Hutba se ograničava na pet do sedam minuta, a dova uči odmah poslije farza. Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama, u džamiji/džematu će klanjati samo imam i džematski odbor. Džamije će za bajram namaz biti otvorene 15 minuta prije početka namaza uz primjenu mjera zaštite - istakli su.

Islamska zajednica je pozvala sa primjenom zaštitnih mjera i nakon blagdana naglasivši da glavni imam može poduzeti dodatne mjere.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je upozorio da svako okupljanje može biti rizik i da je posebno potrebno zaštiti osjetljive kategorije stanovništva.

- Ako se već pozivamo na ljubav tokom blagdana, onda je poželjno da blagdan obilježimo kod kuće, a da čestitamo koristeći sredstva komunikacije. Treba izbjeći ljubljenje, grljenje i držati preporučenu fizičku distancu - rekao je.

Građani su pozvani da poštuju epidemiološke mjere i nakon molitve u džamijama, a to se prije svega odnosi na masovnija okupljanja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo