°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.07.2020 / 14:54 Obrazovanje - MCP

Održana online radionica o temi ponovnog otvaranja škola u BiH

Održana online radionica o temi ponovnog otvaranja škola u BiH
Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH

Online radionica na temu ponovnog otvaranja škola u Bosni i Hercegovini, u kojoj su učešće uzeli predstavnici nadležnih obrazovnih vlasti u BiH, održana je u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, a uz potporu UNICEF-a i UNESCO-a u BiH.

Tokom radionice učesnicima je prezentiran dokument "Okvir za ponovno otvaranje škola", koji su u aprilu ove godine uradili UNESCO, UNICEF, UNHCR, Svjetska banka i Svjetski program za hranu.

Predstavljen je i prijedlog formulara za izradu akcionih planova za ponovno otvaranje škola, kao i iskustva Kraljevine Danske i Republike Koreje u procesima ponovnog otvaranja škola, nakon pandemije Covid-19.

Ministarstvo je izrazilo zahvalnost UNICEF-u i UNESCO-u u BiH na dosadašnjoj potpori koji su pružili obrazovnim vlastima, istaknuvši da je svaka kriza ujedno i prigoda za nove izazove, te da je potrebno izgraditi otporne i održive obrazovne sisteme, koji bi i u budućnosti trebali imati odgovor na ovakve i slične krize.

Učesnici radionice su suglasni da su zdravlje i sigurnost učenika i nastavnika na prvom mjestu, kao i da se tokom organizacije i izvođenja online nastave veća pažnja treba posvetiti djeci sa posebnim potrebama, vulnerabilnim grupama, kao i djeci koja dolaze iz romskih porodica, kako nijedno dijete ne bi ostalo izvan obrazovnog sistema, odnosno kako mu ne bi bilo uskraćeno pravo na obrazovanje.

Predstavnici nadležnih obrazovnih vlasti su istaknuli i potrebnu nabavke dodatne IT opreme, kao i organiziranja edukacije nastavnika zbog unapređenja njihovih digitalnih kompetencija. Imajući u vidu situaciju izazvanu pojavom Covid-19, u kontekstu sigurnog otvaranja škola neophodna je izrada i protokola ponašanja unutar škola, kako za učenike, tako i za nastavnike i osoblje, kao i kontinuirana komunikacija između nastavnika, roditelja, djece i sindikata.

Na kraju radionice zaključeno je da će sva nadležna ministarstva obrazovanja u BiH razmotriti, odnosno ubrzati izradu akcionih planova za ponovno otvaranje škola, imajući u vidu epidemilošku situaciju, kao i pridržavanje preporuka i mjera zavoda za javno zdravstvo, odnosno kriznih štabova na teritoriji na kojoj djeluju, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo